Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig tillgänglighet bekymmer för BMB

Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB, i Lindesberg måste förbättra tillgänglighet och information. Det framgår av den undersökning som gjorts i Mellannyckelns nio kommuner.

Annons

– Vi ligger i mitten, säger Mats Larsson, förvaltningschef för BMB. Det förekommer en del småfel. Men det ska inte vara några fel alls.

Förvaltningschefen menar att förvaltningen måste svara snabbt när invånare ringer eller skickar e-post. Och det måste vara korrekta svar.

– Till årsskiftet ska vi modernisera vår hemsida för att förbättra servicen, säger Mats Larsson, som menar att förvaltningen kan bli bättre på allting. Effektiviteten kan också bli bättre. Exempelvis måste vi kunna öka antalet livsmedels-inspektioner.

Omdiskuterad tillsyn

Livsmedelstillsynen har diskuterats livligt tidigare i år. Det finns både politiker och företagare som anser att BMB gått för hårt fram. Livsmedelskontrollen har jämförts i de nio Mellannyckelnkommunerna.

Lindesberg och Ludvika är de som sticker ut mest med flest förbud, beslut om föreläggande och antal åtals-anmälningar. I Finspång och Flen har inga förbud, förelägganden eller åtalsanmälningar gjorts alls.

– Det finns anledning för kommunerna med få anmärkningar att diskutera med dem som har mycket, säger Mats Larsson. Att en del kommuner har tagit få beslut kan bero på slöa inspektörer och starka påtryckningar från politiker. Kommer påtryckningar från andra politiker än de i nämnden är det skandal.

Generösa med bygglov

Av undersökningen framgår också att BMB är generösare med att bevilja bygglov som strider mot gällande detaljplan än de flesta av de övriga åtta kommunerna. Förutsättningen är att avvikelsen är mindre och inte strider mot planens syfte.

– Någon kommun i Mellannyckeln ger inga bygglov som stridermot detaljplan, säger Mats Larsson. Jag undrar hur det är möjligt. Vi kommer att prata med de andra kommunerna om det här.

Mer läsning

Annons