Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför mildras straffen för cannabisodlarna

Hovrätten sänker straffen för de två män som drev en cannabisfabrik i Gusselby.

Annons
Här drev männen cannabisfabriken.

Polisen slog till mot fastigheten i december i fjol och grep två män som ansågs ha bedrivit odlingen. 

De två cannabisodlarna dömdes till fyra års fängelse i Örebro tingsrätt i april. Nu sänker hovrätten straffet till tre års fängelse.

Anledningen är att hovrätten har jämfört domen med ett liknande mål som prövades av Göta hovrätt den 23 april i år. Det rörde sig i det fallet om en odling som pågått i en specialinredd fastighet i knappt sex månader. 742 plantor hade tagits i beslag av polisen, och vikten efter skörd och torkning uppgick till strax över 19 kilo. Straffvärdet för huvudmännen ansågs vara fyra års fängelse.

Odlingen i Gusselby, strax norr om Lindesberg, hade bedrivits under knappt tre månader, och de 336 plantorna vägde efter skörd och torkning strax över 13 kilo. Därefter anser hovrätten att strafftiden för dess män bör vara kortare.

Hovrätten skriver om 41-åringen:

"Utredningen ger inte stöd för att XX skulle ha haft någon roll i

planerandet, finansieringen eller det ursprungliga iordningställandet av odlingslokalerna eller att han haft någon ledande roll i övrigt. Emellertid har XX:s arbete med odlingen varit en avgörande förutsättning för att den kunnat genomföras, såväl vad gäller fortsatt iordningställande som odling, och han har varit utlovad en del av den förväntade vinsten. Det saknas förmildrande omständigheter. 

Påföljden för XX bör bestämmas till fängelse tre år."

Hovrätten skriver om 35-åringen:

"Som ovan anförts har NN varit delaktig i alla de moment som krävts för odlingens genomförande, utom själva vården av växterna. Även om andra kan ha haft en mer ledande ställning än NN, har hans delaktighet uppenbart inte varit tillfällig utan omfattat gärningen som helhet. Han har på olika sätt haft del i projektet under hela dess genomförande. Vid en samlad bedömning saknas det skäl att vid straffmätningen behandla honom annorlunda än XX. Påföljden bör således även för NN bestämmas till fängelse tre år."

Mer läsning

Annons