Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De dödar mig om jag återvänder till Sri Lanka"

I den regeringstrogna pressen anklagas han för samröre med terrorism, anstiftare av en internationell bojkottkampanj mot landet och annan subversiv verksamhet.

Annons

Under det senaste året har en mängd artiklar skrivits om honom, till en början utan att namnge honom, men på sistone har både hans namn och bild publicerats.

– Allt är lögn, försäkrar han.

Hotad till livetAnusha Sananayake kom till Sverige 2007 med sin hustru och 10-åriga dotter för att söka uppehållstillstånd sedan situationen i hemlandet hade blivit allt mera ohållbar.

Han blev attackerad och hotad till livet av beväpnade gäng, som trakasserar oppositionen med regeringens goda minne. Hans båda bröder har också lämnat landet.

Tidigare marinofficerAnusha Sananayake levde ett gott liv med sin familj i Sri Lanka. Han har ett förflutet som marinofficer, men avskedades politiska skäl i början av 2000-talet.

1994 gifte han sig med Kasadorouge, som var dotter till Vincent Perera, en minister i dåvarande regeringen.

Perera hade goda relationer i tamilska kretsar och verkade för en fredlig lösning på det blodiga inbördeskrig som rasat i landet i flera decennier.

Politiskt aktivAnusha engagerade sig i politiken via partiet Unp, som kom till makten 2002 då en fredsperiod inleddes. Anusha fick ansvar för ett rehabiliteringsprogram för ungdomar, både tamiler och singaleser.

Programmet syftade till ett ge ungdomarna möjligheter till en civil framtid och hålla dem borta från kriget.

2005 förlorade Unp majoriteten knappt och en ny, hårdförare regim under ledning av Mahinda Rajapaksa kom till makten. Han föresatte sig att krossa de tamilska rebellerna militärt, vilket skedde under fjolåret under stort lidande för civilbefolkningen,

Rajapaksa omvaldes som president för ytterligare sex år i januari i år.

När Unp förlorade makten stoppades ungdomsprogrammet som Anusha Sananayake ledde. Familjen tvingades lämna sitt hus och hoten från de laglösa gängen inleddes.

Nekade uppehållstillståndMigrationsverket avslog familjens begäran om uppehållstillstånd i november 2008. Då hade de kritiska tidningsskriverierna ännu inte börjat.

Migrationsverket ansåg att Anushas berättelse var vag, detaljfattig och inte övertygande. Familjen kunde få det skydd den behövde av lankesiska myndigheter, ansåg verket.

Migrationsdomstolen gick på samma linje och Migrationsöverdomstolen vägrade prövningstillstånd.

–Svenska myndigheter och domstolar förstår inte hur det fungerar i Sri Lanka, säger Anusha. Polisen står under regeringen och kommer inte att lyssna på mig om jag begär skydd.

– Hela familjen, även min dotter, kommer att fängslas om vi tvingas återvända till Sri Lanka. Jag kommer att torteras och dödas, om inte av regeringen så av de beväpnade gängen som jagar oppositionella. Jag kommer aldrig att återvända så länge nuvarande regim sitter vid makten.

Bevakad av agenterAv tidningsartiklarna framgår att Anusha Sananayake varit bevakad av lankesiska agenter, både i Storå och på sina resor i landet. De har tagit bilder i smyg på honom, bilder som nu publicerats i lankesisk press med påståenden om hans subversiva verksamhet.

Familjen har av Migrationsverket fått ny bostad på annan ort. Anusha berättar bara för sina pålitligaste vänner var han numera bor.

Mångar lever i exilDet finns miljontals tamiler som lever i exil och som kämpar för självständighet. De har bildat en skuggregering och driver sedan en tid en bojkottkampanj mot Sri Lanka.

– Jag har inget med den kampanjen att göra, säger Anusha, som själv tillhör majoritetsbefolkningen singaleser.

Sri Lanka

Statsskick: Republik

Befolkning: 21 miljoner (singaleser 74%, tamiler 13%, morer 7%, indiska tamiler 6%)

Viktiga exportvaror: textilier, te, kokos, gummi, oljeprodukter, ädelstenar

Inbördeskriget: inleddes redan vid landets självständighet 1948. Den singalesiska majoriteten ansåg att tamilerna favoriserats av britterna och införde lagar som begränsade deras inflytande och rättigheter. Tamilska separatister tog upp kampen mot regeringen och beväpnade sig i slutet på 70-talet. En mängd självmordsattacker har sedan dess genomförts. Fredsförhandlingar under norsk ledning 2002-2006 slutade i ett misslyckande. De tamilska rebellerna krossades militärt i maj 2009 då dess ledare dödades. Regeringsstyrkornas framfart medförde stort lidande för tamilsk civilbefolkning och protester från FN.

Mer läsning

Annons