Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har levt åtta år med utvisningshot

I snart åtta år har det funnits ett utvisningsbeslut på Anna Galesian och Ara Arutiunian med familj. På grund av att paret inte har några identitetshandlingar har varken polisen eller Migrationsverket lyckats verkställa utvisningsbeslutet.

Annons
- Min äldsta dotter vill inte följa med till Migrationsverket längre, hon säger att det är det tråkigaste stället i världen, säger Anna Galesian, här tillsammans med Ara Arutiunian och barnen Meline Arutiunian 6 år, Anita Arutiunian 8 år och Elen Arutiunian 5 år.

– Varje dag är vi rädda att de ska komma och skicka iväg oss, säger Anna Galesian.

Familjens ärende har gått vidare för verkställande med tvång av gränspolisen i Örebro.

Saknar id-handlingar

Men för att kunna utvisa familjen krävs id-handlingar och ett land som erkänner dem som medborgare. Det finns inte.

– De är en produkt av före detta Sovjetunionens fall, säger Ulf Svalling och berättar att både Anna Galesian och Ara Arutiunian levt som flyktingar under större delen av sina liv och att arkiven där deras födelseattester och medborgarskap var registrerade försvann när Sovjetunionen föll.

Barnen födda i Sverige

Alla familjens tre barn är födda i Sverige. De går i skola och på dagis här och svenska är det enda språk de talar.

– Vi ser att barnen är stressade och oroliga. De förstår inte att det finns något annat än den värld i Guldsmedshyttan som de lever i.

I början av oktober fick Anna Galesians arbetsgivare beskedet att Annas arbetstillstånd i Sverige dragits tillbaka

– Anna har skött sig med bravur och jag vill inte ha någon annan, säger Linda Andersson, verkställande direktör för Lindesberg arena där Anna Galesian hade en fast tjänst som städerska.

– Vi vill jobba och vi kan jobba, men vi får inte jobba. När vi frågar Migrationsverket vad vi kan göra så svarar de bara att vi ska hämta våra pass, men vi har ju inga pass, säger Anna.

Inte ensamma

Familjen är inte ensam om sin situation. Sen 2004 bor och lever Rashid Saidov och hans familj i Fellingsbro med ett utvisningsbeslut mot sig. Precis som Anna och Ara kommer familjen Saidov ursprungligen från före detta Sovjetunionen. Familjen har inga id-handlingar, de har bott i Sverige i mer än sju år och deras tre barn är födda och uppväxta i Sverige.

Lena Olander har via Änge-bykyrkans församling arbetat ideellt med asylsökande i tio år. Hon menar att de här människorna, som inget land tar emot, lever i ett slags ingenmansland.

– Det borde falla under särskilt ömmande omständigheter men det praktiseras i princip aldrig i någon domstol, säger hon.

Mer läsning

Annons