Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De nedvärderar en hel yrkeskår"

Nästa vecka anordnar kommunen flera kulturarangemang i samband med invigningen av Lindesberg Arena. Dock väljer de flesta av Lindes professionella kulturarbetare att bojkotta festligheterna.

Annons

Upprinnelsen till kulturbråket är det brev som kommunen skickade till aktiva inom Lindesbergs kultur- och föreningsliv där de ombads att delta vid arenans invigningsvecka.

Det var formuleringen ”önskemålet är att lokala konstutövare ska ställa upp utan ersättning” som fick de professionella kulturarbetarna att reagera kraftigt.

Kritisk insändare

Klas Friman, musiker och lärare vid Kulturskolan, skrev den 29 april en kritisk insändare i NA.

– Vi får ingen respekt. De nedvärderar en hel yrkeskår, säger Klas Friman.

Kommunens kultursekreteraren Gunilla Dovsten gick på kulturarbetarnas linje och valde att hoppa av gratisprojektet.

Klas Friman beskriver verkligheten för kulturarbetare som ”extremt konkurrensutsatt” och tycker därför att en liten del av budgeten på 500 000 kronor kunde spenderats på att främja den lokala kulturscenen. Drygt 150 000 kronor går till huvudakten After Shave.

– Vi har hört av oss till kommunen, men det är knäpptyst. Ingen diskussion alls. De är helt enkelt inte intresserade av kulturarbetare från sin egen kommun, hävdar Klas Friman.

Utvecklingschefen Kjell-Eric Eliasson sitter i gruppen som anordnar invigningen vill avdramatisera situationen.

– Jag upplever det inte som något bråk och vill inte göra det här till en kulturpolitisk debatt, säger Kjell-Eric Eliasson.

Han hävdar att budgeten inte är oändlig och att de varit tydliga i sitt budskap. – Vi har valt att satsa pengarna på en dag och vädjat till både idrotten och kulturen att ställa upp ideellt, säger han.

Aktiviteter hela veckan

Att få dit det kulturmässigt bästa Lindesberg har att erbjuda har aldrig varit någon prioritet enligt Eliasson.

– Vi har inte gjort någon kvalitétsbedömning, det viktiga är att vi har aktiviteter hela veckan. Hallen är till för alla.

Under veckan kommer bland andra damkören Akvileja, manskören Harmoni, Linde Bergslags kammarkör och Lindeskolans esteter att uppträda. Det anordnas också konstutställning.

Mer läsning

Annons