Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska länka jobb och skola

Fler ungdomar ska stanna i Bergslagen, och fler ska starta eget. Det är målet med jobbet som Johanna Berg och Klas Brynte just börjat.Det handlar om att lyfta in tanken om entreprenörskap i förskola och skola.

Annons
Entreprenörinspiratörer. Johanna Berg och Klas Brynte ska under fyra år stärka entreprenörskap i skolan.

I den nya läroplanen är det tydligt att entreprenörskap och därmed samverkan med näringslivet ska få en mer central plats i skolan. Samtidigt som läroplanen tagit form har samtal om detta förts i Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg på initiativ av Sparbanksstiftelsen Bergslagen.

Kartlägga metoder

Nu har de tre kommunerna tillsammans med Sparbanksstiftelsen anställt två personer som under fyra år ska jobba med entreprenörskap i både skolor och förskolor. Dessa är Johanna Berg, tidigare gymnasielärare på Karolinska skolan i Örebro, och Klas Brynte som under många år jobbat med entreprenörskap, bland annat med starta eget-hjälp.

De ska kartlägga vilka arbetsmetoder som använts i skolorna i fråga om arbetsliv, och utifrån dessa skapa en kunskapsbank. Sedan behövs ett nätverk som gör det enkelt för lärare och förskollärare att använda redan beprövade metoder.

Inget särskilt ämne

– Vi ska inte gå ut i skolorna och säga till dem hur de ska arbeta, men vi ska stärka dem i det de gör, säger Johanna Berg.

Hon betonar att projektet ska leda till att entreprenörskap ska genomsyra det dagliga arbetet bland eleverna, det är inte ett särskilt ämne på schemat.

Johanna och Klas kommer att besöka skolledare och näringslivsträffar, eftersom de vill att både lärare och företagare snabbt ska få veta att de finns. Meningen är att även folk på företagen ska få vägledning i hur de kan samarbeta med skolor och förskolor.

Se möjligheterna här

Entreprenörskap handlar, enligt Klas och Johannas sätt att se, inte bara om att starta eget. De tycker att det även gäller kunskapen om yrkesval, nyfikenheten och viljan inför arbetslivet.

– Det kan låta lite flummigt, men det är tvärtom. Saken är den att ungdomar flyttar härifrån. Vårt yttersta mål är att de ska se vilka möjligheter till jobb, som anställda eller egenföretagare, det finns här, säger Klas Brynte.

Text och bild:

Mer läsning

Annons