Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ställer de svåra frågorna

– Många lärare känner igen det vi spelar från hur det faktiskt är på skolan, säger Hanna Nyroos som tillsammans med David Carmel just nu är på skolor i Lindesberg och sätter upp Kameleonten, en föreställning om främlingsfientlighet, utanförskap och tolerans.

Annons
Teater. David Carmel och Hanna Nyroos, från teater Tage Granit, är i Lindesbergs kommun med skolföreställningen Kameleonten.

”Vad ska jag göra nu?”, flera gånger under klassrumsföreställningen Kameleonten vänder sig skådespelarna till Fröviskolans sjundeklassare och bjuder in dem att ta del i skapandet av den fortsatta handlingen.

– Vi bjuder in till en lek, de får styra oss, säger David Carmel.

– Det är häftigt, eleverna kommer nästan alltid fram till att vi ska be om ursäkt och bli sams, tillägger Hanna Nyroos.

Teatern handlar

om ett bråk mellan klasskamraterna Nazira, en andra generationens invandrare, och Tobias, en arbetarklasskille som har svårt att klara av skolan.

– Vi vill få i gång ett samtal. Det är lättare för både elever och lärare att prata om någon annan, i det här fallet rollkaraktärerna Nazira och Tobias, än att prata om sig själva, säger Hanna Nyroos.

I tillägg till

själva föreställningen får skolorna material så de kan arbeta vidare med frågorna efteråt.

– Det är lätt att göra en teater som slår fast att rasism är fel, men man åstadkommer inget med det. Utgångspunkten här är i stället att ställa oss frågan var vi kan mötas, säger David Carmel.

Sammanlagt spelas teatern 13 gånger i Lindesberg.

Mer läsning

Annons