Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tände ljus för mörk historia

– Det är för många som tänker fascistiskt, rasistisk och nazistiskt. Därför behövs sådana här manifestationer. Händelser som Kristallnatten får aldrig glömmas bort, säger Albin Fagrell.

Annons
Historiskt mörker. Miranda och Elvira Lindmark samt Albin Fagrell deltog i minnesceremonin för kristallnatten på lördagskvällen i Lindesberg.

Föreningen Ungdom mot rasism, UMR, i Lindesberg kroknade inte för att regnet öste ned. Det löstes med en bit presenning över glögg-gryta och pepparkaksburkar.

På lördagskvällen höll föreningen en minnesceremoni på Norrtullstorget.

Tyngdpunkten åldersmässigt i UMR ligger runt gymnasieåldern. Syftet med föreningarna att motverka diskriminering.

– Jag hade inte en aning om vad Kristallnatten var, förrän man berättade det för mig i föreningen, säger Miranda Lindmark. Hon går i åttan på Stadsskogsskolan.

Läroplanen kommer till denna del av historien i nian.

– Jag gick på Stadsskogsskolan 2010 när det var skolval och SD fick ett enormt stöd på skolan. Det fick mig att tänka till och reagera, säger Albin Fagrell.

Några år senare och efter att ha flyttat til Nora hänger han kvar i Lindeföreningen.

– Det behövs mycket information för att motverka diskriminering och rasism, säger Albin Fagrell.

Natten mellan 9 och 10 november 1938 iscensattes på order av propagandaminister Goebbels den judepogrom som fått namnet kristallnatten.

Judiska affärer och synagogor i Tyskland och Österrike förstördes. Cirka 400 judar dödades eller tvingades begå självmord och cirka 1 500 föll offer för förföljelser under de följande dagarna. Cirka 30 000 judar greps efter kristallnatten och sändes till koncentrationsläger.

Förevändningen var att den polsk-tyske juden Herschel Grynszpan skjutit den tyska diplomaten Ernst vom Rath i Paris den 7 november.

Mer läsning

Annons