Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill locka invånaremed nya lägenheter

Allianspartierna C, M, FP och KD i Lindesbergs kommun vill prioritera bostadsbyggande under de kommande fyra åren. De menar att minst 150 nya lägenheter ska vara påbörjade eller beslutade före halvårsskiftet 2011.

Annons
Tänker satsa. Centerpartisten Anders Larsson tänker göra vad han kan för att Strandskolan efter flera års diskussioner ska kunna byggas om till bostäder.

– Vi har skapat de verktyg som krävs för att klara det här, säger Pär-Ove Lindqvist (M). Bland annat har vi strukturerat om kommunkoncernen.

Under perioden 2001-2009 har inga hyreslägenheter byggts i kommunen. Däremot har drygt 20 småhus byggts på olika platser.

Är det här ett trovärdigt förslag?

– Det är realistiskt och nödvändigt, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson (C). Vi har ett jättefokus på boendefrågan och måste komma igång.

Det finns en del lediga lägenheter i kommunen. Men enligt Pär-Ove Lindqvist är dessa inte anpassade för dem som söker bostad.

– Ska vi kunna få fler invånare måste vi ha attraktiva lägenheter att erbjuda. Och det måste finnas alternativ, säger Anders Larsson.

Alliansen tror att det kommer att behöva byggas mellan 40 och 70 lägenheter i kommunen per år för att kunna öka invånarantalet i önskvärd omfattning.

Kristdemokraten Ingrid Åberg betonar att det är viktigt att de nya lägenheterna byggs handikappvänligt.

– Först hoppas vi kunna bygga om Strandskolan i Lindesberg till lägenheter, säger Anders Larsson. Förhoppningen är att få klart med en samarbetspartner före årsskiftet.

Nästa projekt kan bli en påbyggnad av Libos fastighet på Granvägen i Lindesberg. Projektering av ett 20-tal lägenheter är igång.

– I Frövi har vi planer att bygga ut Tallen på höjden, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson. Vi har en kö till lägenheter på Tallen. Dessutom finns där redan en grundservice och läget är centralt.

Alliansen har också pratat om att skapa nya lägenheter bland annat i Löa, Vedevåg och Ramsberg.

Fotnot: I alliansen ingår Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Mer läsning

Annons