Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill parkera bilen en timme till

Två timmar får du parkera längs gatorna i stan. För snålt tilltaget, tycker Maj-Lis Lindqvist som efterlyser en timmes parkering till.

Annons
Dags att flytta bilarna. Idag var det hyfsat lätt att parkera om bilarna för Maj-Lis Lindqvist (närmast) och Ulla Öhrn (längst bort) som parkerat på Kungsgatan, men ofta krävs det några varv runt kvarteret innan de hittar en ny plats. Ibland byter de platser med varandra.

– Det är för kort tid för att jaga runt på stan. Det blir ett väldigt springande och tittande på klockan. På tre timmar kan man ta det lugnare, säger hon.

Permanenta håret, delta i en studiecirkel eller bara gå på stan och handla. Det är många aktiviteter på stan som blir lidande av att man måste jäkta tillbaka för att flytta bilen efter två timmar. Saker som skulle kunna hinnas med en tredje parkeringstimme.

Det tycker deltagarna i den kamratcirkel i måleri som träffas varje tisdagseftermiddag efter lunch i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler mittemot församlingshemmet, för att måla och fika tillsammans.

De är nio personer som kommer från Fellingsbro i söder till trakterna kring Usken i norr, och många av dem kommer med bil. För dem ställer två timmars parkering till det.

– Varje gång vi träffas så är det flera som måste springa ut och flytta bilarna efter två timmar, berättar Ulla Öhrn som håller i cirkeln.

Idag finns ett antal långtidsparkeringar i stan, bland annat nere vid strandpromenaden bakom gamla kommunhuset och på Rådhustorget framför Stadshotellet. Men det är inte tillräckligt tycker kursdeltagarna.

– Det är inte långt från torget och hit, men vi har mycket att bära på. Ofta blir det en hel trunk med färger och målarsaker. Dessutom är det ofta är fullt på parkeringen på torget, säger Ulla Randestad.

Tre timmar skulle också underlätta för äldre och andra som kan ha svårt att gå längre sträckor, tycker de.

För dagen är det en något decimerad styrka som träffas. Halv tre är det dags för Ulla Öhrn och Maj-Lis att gå ut och flytta sina bilar. Idag går det lätt, men många gånger kan de få cirkla flera varv runt kvarteren.

De vill inte tillbaka till som det var innan 2005, då en enhetlig tidsbegränsning på två timmar i centrala stan infördes. Däremot ha en timme till. Att stans handel blir lidande är ett av skälen till att utöka tiden.

– Två timmar är för kort för att jaga runt på stan. Det blir ett väldigt springande och tittande på klockan. På tre timmar kan man ta det lugnare, säger Maj-Lis Lindqvist.

– Ja, då hinner man, säger Ulla Randestad.

– I den här lilla stan där man har problem att få kunder borde man göra så att folk stannar, och inte som nu att många drar vidare. Man borde vara rädd om kunderna här i stan, säger Ulla Öhrn.

Så här få du parkera i stan:

Från Prästbron i norr till Sundsbron i söder är det två timmarsgatuparkering som gäller mellan klockan 8 och 18 på vardagar och 8 - 15 på lördagar.

I centrala stan finns 24-timmarsparkering främst i de södra delarna av stan. Bland annat på Rådhustorget och på parkeringarna mellan Norra och Södra torggatan, på parkeringarna bakom och mittemot Folkets hus.

3 timmars-parkering gäller för platserna bakom Systembolaget.

Längs övriga gator utanför centrum är parkering tillåten högst 24 timmar i följd.

Avgifterna för felparkering ligger på 400 eller 600 kronor.

De nuvarande reglerna infördes 2005 för att rensa upp i den brokiga floran av parkeringstider som fanns tidigare.

Mer läsning

Annons