Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är enormt ledsamt"

Vaktmästarna, personalen i restaurangen och bowlingen gör sin sista arbetsdag på onsdag. Sedan väntar arbetslöshet och ovisshet för de flesta av de tio uppsagda.
– Det är enormt ledsamt, säger vaktmästare Timo Haikara, som började i Lindesberg arena den 1 augusti 2010. Jag har sökt några jobb, men inte fått något. Jag är arbetsterapeut i grunden och kan tänka mig att gå tillbaka dit. Men jag siktar på att få vara kvar som vaktmästare i arenan.

Annons
Spännande. Mårten Fisk tycker att jobbet som kock i arenarestaurangen varit spännande och varierande. Han vill gärna komma tillbaka.  BILD: ULRIKA STOETZER

När varslet lades för några månader sedan trodde Timo och hans arbetskamrater att det skulle lösa sig. Ingen av de anställda trodde att verksamheten i en arena som kostat mer än 150 miljoner kronor skulle bommas igen.

– Inför sommaren har vi marknadsfört i restaurangen i turistbroschyrer och sedan slås den igen, säger Timo. Men så är det när ekonomin styr. Nu hoppas jag bara att det inte kommer en massa bussar hit i sommar. Det skulle inte vara bra för arenans rykte.

Behöver träna

Weine Ohlson har jobbat i bowlinghallen sedan arenan öppnades. Inte heller han hade väntat sig den här utvecklingen.

– Man kan inte bygga en arena för så här mycket pengar och sedan låta den stå, säger han. En sådan här arena ska vara öppen. Det här är inte bra. För egen del blir jag arbetslös på torsdag och ska då gå till arbetsförmedlingen. Jag har hört mig för lite om jobb, men det verkar inte lätt.

Weine Ohlson är inte bara anställd i arenan utan dessutom ordförande i bowlingklubben BK Atom, som spelar i division 2.

– Totalt finns det cirka 200 spelare i de sex klubbar som tränar och spelar matcher i arenans bowlinghall. Just nu vet vi inte om vi kan börja träna i början av augusti. Om inte måste vi söka oss någon annanstans. Problemet är att det är ont om tider i andra hallar i närheten.

Företräde

Mårten Fisk jobbar som kock i restaurangen. I dag lagar han sin sista lunch och på torsdag börjar ovissheten för honom och arbetskamarterna.

– Vi får se hur det blir, säger han. Kommer en ny krögare inom nio månader har vi företräde. Vi hoppas alla att vi får komma tillbaka till arenan.

Svårt. Timo Haikara och hans kollega har lagt ned mycket tid på att få bort allt klister i arenahallen. I fortsättningen ska en vaktmästare på halvtid sköta arenan. Timo har svårt att tro att det ska gå.  BILD: ULRIKA STOETZER
Ovisst. Weine Ohlson hoppas att bowlingklubbarna ska kunna bedriva höstens seriespel som planerat. Men han är inte helt säker.  BILD: ULRIKA STOETZER

Mer läsning

Annons