Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det gällde att hittadjuren före tjuvarna"

I fyra månader har hon volontärarbetat i Costa Rica, Ecuador och Galapagos. Samtidigt har hon bloggat om sina äventyr på na.se. Precis före jul kom miljökämpen Agneta Green hem till  Lindesberg igen.

Annons
Agnega Green med ressällskapet Sofie.

Under resan jobbade 26-åriga Agneta Green, och hennes resesällskap Sofie, för några olika volontärorganisationer. Ett arbete i Costa Rica gick ut på att patrullera stränder nattetid för att rädda utrotningshotade havssköldpaddor. Både sköldpaddorna och äggen är eftertraktade byten för tjuvar. 

– Det är mycket pengar inblandade. Sköldpaddorna dödas och säljs för köttet. Äggen säljs som viagra, berättar Agneta.

Tjuvar fanns det gott om på stränderna så det gällde att hitta djuren först.

– Om vi hittade en sköldpadda så vaktade vi den tills den hade lagt sina ägg och gått tillbaka till havet. Äggen tog vi till ett kläckningscentrum som vi vaktade dygnet runt.

Ett annat volontärjobb var i regnskogen Amazonas i Ecuador. ”Amazonas är något jag velat jobba för att rädda i hela mitt liv”, skriver Agneta Green i sin blogg.

– Där arbetade vi bland annat med volontärorganisationens självförsörjning och ekologiska odling. Vi fick insikt i hur svårt det är att göra nytta. Det är så mycket politik, kulturkrockar och ekonomi som styr. Insikten kommer jag ta med mig och använda i mitt fortsatta miljöarbete. Regnskogens överlevnad är en otroligt viktig fråga, säger Agneta Green.

Hur har det gått att blogga under de här månaderna?– Jag har till exempel fått sitta en timma på en buss för att komma till ett internetkafé. Och på ett ställe i Costa Rica var vi helt utan vatten och el i tre veckor. Men det är fascinerande att det finns internet och att man kan koppla upp sig på de mest avlägsna platser .

Klarade ni resan utan några personliga missöden?– Ja helt otroligt, vi blev inte sjuka på fyra månader. Dock var vi med om ett rånförsök. Det var en person som började greja med min ryggsäck men det upptäckte min kompis, så det hela var odramatiskt.

Resan var ett uppehåll i dina studier till en miljövetarexamen. Vad händer härnäst?– Jag ska göra ett exjobb för klimatkontoret i Örebro. Klimatkontoret ligger under kommunstyrelsen och arbetar med klimatplanering.

Vad vill du jobba med sedan?– Jag är intresserad av klimatförändringen och hur markanvändningen påverkar den. Hur man brukar skogen spelar stor roll för framtiden.

Återvinningssystemet på Isabella, Galapagos.
Sköldpaddskärlek på Galapagos.
Emelie, en av de andra volontärerna, matar ett av piggsvinnen i Costa Rica.
Arbete i Anderna.
Jordbrukslandskap i Amazonas.
Frisläppning av nykläckt letherbacks sköldpadda.
En nykläckt letherbacks sköldpadda.

Mer läsning

Annons