Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan bli lägenheter i tingshuset nästa år

Redan under nästa år kan det bli aktuellt att börja bygga om tingshuset i Lindesberg till bostäder. Exakt när beror lite på när ägarna Hamrehus i Strängnäs blir klara med nuvarande projekt på hemorten.

Annons
Blir bostäder. Det lutar åt att tingshusets ägare Hamrehus satsar på att bygga om fastigheten till bostäder. Att hyra ut till kommunen är ett för osäkert alternativ.

Att placera turistbyrån och ett stadsmuseum där ser de inte som ett alternativ. Vid senaste sammanträdet med kommunstyrelsen var ett medborgarförslag om detta uppe till behandling. Kommunchef Lennart Jansson fick då i uppdrag att kontakta Hamrehus för att höra vilka planer bolaget har för fastigheten.

– Just nu ser vi det som mest realistiskt att bygga bostäder i tingshuset. Det finns plats för nio lägenheter i olika storlek, säger Elisabeth Bodén i Hamrehus styrelse.

En del köpare har hört av sig under de år huset stått tomt, men det har aldrig lett fram till affär. Även kommunen har visat ett intresse för huset, men senare backat ur.

Turistbyrå räcker inte

– Ska vi göra i ordning huset för en offentlig verksamhet vill vi veta att vi har en långsiktig hyresgäst. Annars blir det för osäkert och för dyrt, säger hon.

Hon tror inte heller att en turistbyrå är tillräcklig för att fylla ut huset.

– Då måste det till andra verksamheter också.

Att omvandla tingshuset till bostäder kräver visserligen en ändring av stadsplanen, men är en på sikt säkrare investering för ägarna. De tänker sig då hyresrätter, eftersom de tror att marknaden för bostadsrätter i Lindesberg är svag.

– Jag tror det kan bli fina lägenheter. Vi vill bevara så mycket som möjligt av huset karaktär och ändra så lite som möjligt, säger Elisabeth Bodén.

Det finns redan skisser framtagna på hur lägenheterna ska placeras i byggnaden.

– Går det som vi hoppas kan vi påbörja arbetet under 2012.

Mer läsning

Annons