Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dispens för strandskydd upphävt

Peter och Kristina Jilke tänkte bygga ett litet jordtorp efter gammal förebild i Ramsberg. Länsstyrelsen i Örebro har upphävt den strandskyddsdispens som Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB, gav i fjol.

Annons

Jordtorpen var en gång i tiden hem för de sämst bemedlade i samhället. I dag finns inga sådana bostäder kvar.

Familjen Jilkes projekt går ut på att skapa ett jordtorp i modern form i Ramsberg. Bygget är inte påbörjat, men var tänkt att ligga i anslutning till en gammal jordkällare.

Det skulle återuppta en gammal tradition och funktion och förhoppningsvis inspirera till liknande byggprojekt på andra håll i landet.

Tillgängligt för alla

Jordtorpet skulle vara tillgängligt för alla och inte inkräkta på allemansrätten på platsen. I princip innebär byggnadens karaktär även att den i stort sett inte skulle synas.

– BMB har rått mig att överklaga, och det har jag gjort, men jag bedömer chansen att få länsstyrelsens beslut ändrat till noll, säger Peter Jilke.

Alla strandskyddsdispenser granskas av länsstyrelserna. Ett par av strandskyddets syften är att främja växt och djurliv samt allemansrätten.

Sammanfattningen länsstyrelsens jurister gör i detta fall är en bedömning.

– Det föreligger inte särskilda skäl för dispens på den grunden att området för den sökta åtgärden redan skulle vara ianspråktagen.

Ökat tillgängligheten

– Platsen kan inte bli mer ianspråktagen än den är sedan flera hundra år tillbaka med bland annatväg och jordkällare. Vi har dessutom ökat tillgängligheten, och med länsstyrelsens stöd röjt den gamla skogshagen på platsen, säger Peter Jilke.

Mer läsning

Annons