Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktsveterinärer satsar i Lindesberg

Distriktsveterinärerna i Lindesberg har investerat i en digital röntgen och ny narkosutrustning. Därmed är de ensamma om att ha röntgen för smådjur under jourtid i regionen. Nästa steg är att satsa på smådjurens munhälsa.

Annons
Pälsvård. Veterinärassistent Maggan Hedqvist reder ut pälsen på en tovig kattpatient som också fått vaccinationsskyddet kontrollerat.

Distriktsveterinärerna i Lindesberg täcker ett stort område. Det går från Dalagränsen in mot Värmland i väster och ned över Örebro söderut.

Närmaste djursjukhus finns i Karlstad, Skara, Strömsholm och Falun. Satsningen på en röntgenutrustning och utveckling av operationsmöjligheter på veterinärstationen i Lindesberg ger en närmare tillgång till akut smådjursvård på jourtid.

– Eftersom vi inte utökar personalstyrkan kan vi inte garantera fullständig tillgänglighet, men vi har även tänkt att göra mer på dagtid än vad vi gör nu, säger Camilla Kruse, veterinär och verksamhetschef för distriktsveterinärerna i Örebro län.

Två veterinärer med gedigna erfarenheter från veterinärhögskolans smådjursklinik och djursjukhuset i Karlstad har nyligen börjat på stationen i Lindesberg.

– De är erfarna på lite svårare operationer, säger Camilla Kruse.

Totalt satsar distriktsveterinärstationen i Lindesberg cirka tre kvarts miljon kronor på röntgen och narkosutrustning. I höst tas nästa steg med tandröntgen.

– Det blir nästa mission. Munhälsa är ett mycket eftersatt område och många hundar, framför allt småraserna, har alltför ofta dåliga tänder. Det kan vara mycket smärtsamt för djuren, säger Camilla Kruse.

Måste utvecklas

Stationen i Linde har varit ifrågasatt av Jordbruksverket på grund av ett för litet kundunderlag.

– Vi var tvungna att utveckla verksamheten, säger Camilla Kruse.

Distriktsveterinärerna har Jordbruksverket som huvudman, men varje enhet har krav att bära sina kostnader.

Närmaste veckan ska personalen vidareutbildas på den nya röntgenutrustningen och lördagen den 21 maj invigs den. Då blir det också öppet hus.

Vidgade vyer. – Vi har redan börjat att använda röntgenutrustningen, men den kommer inte i drift på riktigt förrän till sommaren, säger Camilla Kruse, veterinär och verksamhetschef för distriktsveterinärerna i Örebro län.

Mer läsning

Annons