Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurägare vill se vargpolitik omsättas i verkligheten

–Vi har bra politiska beslut, men de måste verkställas samt följas. Vi måste gå vidare med skyddsjakt och förvaltning av vargstammen, säger Per Willén, ordförande för LRF, Lantbrukarnas riksförbund i Örebro län.

Annons

– Vi som driver företag måste få det att gå ihop, säger Willén.

Under onsdagseftermiddagen höll LRF tillsammans med Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges lammköttsproducenter pressträff i Torphyttan utanför Lindesberg på Ingegerd och KG Jonssons fårgård. Grannskapet har varit drabbat av flera rovdjursangrepp på fårbesättningar.

Regeringen har beslutat om en rovdjursproposition. Två års licensjakter har ställts in. Besluten om skyddsjakt varierar i landet beroende på olika myndigheters tolkningar. Den 20 augusti ska viltförvaltningsdelegationen i Örebro län sammanträda för att så småningom ta ställning till nivån på vargstammen i Örebro län.

På nationell nivå är den satt till 27 föryngringar motsvarande 270 individer totalt. Västmanlands län har bestämt sig för en enda föryngring och i Örebro län diskuteras förslaget om tre.

– Ansvaret vältras alltid helt och hållet över på oss djurägare. Vi uppmanas ta in djuren om natten, bygga rovdjurssäkra stängsel och öka tillsynen. Det är varken ekonomiskt eller praktiskt möjligt, säger Gudrun Haglund-Eriksson, styrelseledamot i LRF Örebro och rovdjursansvarig i Svenska fåravelsförbundet.

Djurägare får bidrag till stängsling, men om alla landets 9 000 fårägare skulle söka skulle statens pott räcka till 28 meter till varje djurägare. Till detta kommer att undervegetattionen måste röjas 2-3 gånger per betessäsong. Den kostnaden hamnar på bodnen. Stängslen gör skillnad, men de ger inte ett fullständigt skydd.

– Lammkött kostar idag 169 kronor kilot i butik, säger Magnus Jönsson, ordförande i Svenska fåravelsförbundet.

Bonden får 42 kronor. Om producenten skulle få full täckning för rovdjurskostnader skulle butikspriset hamna på 314 kronor kilot enligt hans kalkyl.

– Då skulle importerat lammkött hamna på en fjärdedel av det svenska, säger Magnus Jönsson. Branschen vill få upp alla kostnader på bordet. Sedan är det frågan om vem som ska betala. En sätt är att lägga dem på skattsedeln.

Till drabbade djurägare betalar staten 2 500 kronor för ett rovdjursdödat djur.

– Men mina djur är inte till salu till de här kunderna, säger Kaj Sjunnesson.

En omätbar parameter är oron hos djurägare.

– Livet efter ett angrepp blir sig aldrig likt. Man vågar inte lämna gården obemannad, är ständigt beredd på nya angrepp och får svårt att sova, säger Ulf Ekholm i Väse.

I rovdjurspropositionen sägs att tamdjurshållningen inte påtagligt får försvåras och att socialekonomiska hänsyn tas. I den delen anses branschen att bristerna är stora i verkligheten.

Mer läsning

Annons