Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DO hotar kommun med skadestånd

En kommun i Bergslagen hotas av en stämning inför domstol. Det är diskriminerings-ombudsmannen (DO) som är beredd att driva ett skadeståndsärende där två flickor på en högstadieskola i norra länsdelen utsatts för mobbning.Nu hoppas den berörda kommunen att kunna göra upp i godo med DO och de berörda ungdomarna.

Annons

I mars 2009 hade flickorna tröttnat på dagliga trakasserier från andra elever och även vuxna. I ett brev till DO beskrevs omfattande kränkningar, rasistiska tillmälen och sexistiska påhopp. Brevet var en svidande beskrivning och kritik av skolmiljön och skolans sätt att hantera problemen.

DO har sedan dess gjort en omfattande undersökning, talat med berörda elever och med skolpersonalen. Efter det har DO kommit fram till att förhållandena varit så allvarliga att myndigheten är beredd att gå till domstol och kräva att kommunen betalar ett skadestånd på 200 000 kronor vardera till flickorna.

Pågått under lång tid

– Det är en ganska stor summa, men vi har bedömt att missförhållandena pågått under en lång tid och är väl så allvarliga som när vuxna diskrimineras på arbetsplatser, säger Anders Wilhelmsson som är jurist på DO.

Den berörda kommunen vill försöka komma till en överenskommelse utanför domstolen.

– Vi är öppna för en diskussion. Jag ska träffa DO i början av nästa månad, säger skolchefen i den aktuella kommunen.

Skolchefen säger också att skolan brustit i sitt ansvar.

Skolan har misslyckats

Även nämndordföranden konstaterar att skolan misslyckats med att hantera frågan på ett bra sätt:

– Det kostar att göra fel. Nu har vi två val. Domstolen eller en förlikning. Det är bättre att göra upp direkt och få saken ur världen. Lärdomen är att vi måste bli bättre och tydligare när sådana här problem uppstår.

Mycket talar för att parterna kommer att enas om ett skadestånd innan ärendet hamnar i tingsrätten.

Har gjort för lite

Flickornas mamma vill egentligen driva ärendet till domstol, eftersom hon anser att kommunen gjort för lite. Ett skadestånd, men framför allt en tydlig dom, hade varit bra.

– Å andra sidan vill jag som mamma inte att barnen ska behöva gå igenom alltihop i en domstol både en och kanske två gånger. Det kan dröja flera år innan det avslutas.

Hon berättar också att fickorna, som inte längre är kvar på den aktuella skolan, tycker det är skönt att DO tagit deras anmälan på allvar och att myndigheten är redo att driva ärendet om det skulle gå så långt som till domstolsavgörande.

Fotnot: NA har valt att inte ange kommun och skola för att skydda flickornas identitet.

Mer läsning

Annons