Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall kräver inte ytterligare åtgärder

En äldre patient som vårdades på Lindesbergs lasarett ramlade och fick en nackfraktur. Frakturen blev en starkt bidragande orsak till den lunginflammation som senare tog mannens liv. Lasarettet klandras inte för det inträffade, enligt Ivo.

Annons

Händelsen skedde under hösten 2014. Det blev en lex Maria-anmälan från lasarettet som vårdgivare som nu har granskats av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Det var en 85-årig patient som först sökte sjukhusvård för bröstsmärtor på Lindesbergs lassarett. Han blev kvar för natten och det var på natten, vid ett toalettbesök, som patienten föll omkull och slog i pannan och efter fallet klagat på nacksmärtor. Det visade sig att patienten ådrog sig en nackfraktur vid fallet.

Patienten fick nackkrage och blev kvar på vårdavdelningen. Men några dagar senare försämrades patientens tillstånd och det visade sig nu att patienten hade fått lunginflammation. Trots antibiotika gick inte patientens liv att rädda. Mannen avled.

Sjukhuset gjorde bedömningen att nackfrakturen förlängde patientens vårdtid och att nackfrakturen i sin tur blev en starkt bidragande orsak till att patienten sedan också ådrog sig den lunginflammation som tog patientens liv. Lasarettet gjorde en lex Maria-anmälan.

I sitt beslut konstaterar nu Ivo att vårdgivaren har fullgjort sin anmälningsskyldighet och att de slutsatser som vårdgivaren anger framstår som rimliga och advekata och att det inte föreligger några särskilda omständigheter i utredningen som kräver ytterligare åtgärder. Därmed avslutar Ivo ärendet.

Lex Maria

Lex Maria är en lag som innebär att ett landsting, en region eller en kommun ska anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om en patient drabbats av eller riskerat att drabbas av en allvarlig vårdskada. Vårdskadan eller risken för vårdskada kan ha skett i samband med en undersökning, under vård eller behandling.

Mer läsning

Annons