Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol fryser även Noras beslut

Tidigare fryste Förvaltningsrätten i Karlstad Lindesbergs fullmäktigebeslut att ingå i Tillväxtkassan i Bergslagen AB. Nu har motsvarande domstol, men i Göteborg, fattat samma beslut om så kallad inhibition, för Noras medverkan i ett nytt kommunalt riskkapitalbolag.

Annons

Efter beslutet i Lindesbergs fullmäktige överklagade ledamoten Göran Gustavsson (FP). Förvaltningsrätten beslutade att det överklagade beslutet inte fick verkställas i avvaktan på att målet slutgiltigt avgörs eller rätten beslutar om annnat.

Kort därefter tog Noras fullmäktige beslut om medverkan i Tillväxtkassan och David Stansvik (V), överklagade. Även han fullmäktigeledamot, men i Nora.

I stort sett grundar sig de båda sina besvär på samma grunder. I huvudsak handlar det om en kommun över huvud taget får ägna sig åt att ge enskilt ekonomiskt stöd till näringsidkare.

Att Noraärendet hamnade i Göteborg beror på att Stansvik är nämndeman i Karlstad och en jävsituation kunde uppstå.

– Förvaltningsrätten anser att det finns omständigheter i detta fall som förhållandevis starkt talar för att det överklagade beslutet kan anses strida mot kommunallagen, skriver förvaltningsrätten i Göteborg i sitt beslut om inhibition.

En slutgiltig prövning och dom kommer senare både för Nora och Lindesbergs del från Götebrog respektive Karlstad.

Storfors och Ljusnarsbergs kommuner har sagt ja utan att någon överklagat. Bergslagens Sparbank och statliga Inlandsinnovation AB är ytterligare parter i Tillväxtkassan i Bergslagen AB.

Liknande konstruktioner med riskkapital till mindre företag finns på en rad platser i Sverige, men ingen är hittills prövad rättsligt.

Mer läsning

Annons