Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologiska matvaror i fokus

Hur ska vi veta var vi ska handla om vi vill ha ekologiska matvaror? Med den frågan som utgångspunkt kommer Omställning Lindesberg att genomföra en undersökning.

Annons
Hur ser det egentligen ut i stans butiker när det handlar om ekologiska och närodlade livsmedel? Det vill Omställning Lindesbergs Margareta Garp. Marieann Kaliff, Ingrid Erelöf, Håkan Garp, Ulla Bouvin, Thii Knutsson, Eva Zetterlund och Kerstin Bergdahl ha svar på.

Det är handlarna i tätorten Lindesberg som kommer att få frågan från omställningsgruppen som just nu som bäst jobbar med formuleringarna till sin enkät.

Initiativtagare är Ulla Bouvin och övriga i föreningen var snabbt med på noterna.

– Var finns de ekologiska livsmedlen? Och hur ser handlarnas ambitioner ut framåt, är det intressant att bli mer ekologisk i utbudet? Det är det vi vill veta, förklarar Ulla Bouvin, som vänt sig till organisationen Krav för att få tips på hur undersökningen skulle kunna utformas.

Häromkvällen samlades gänget för att finslipa sina tankar. Och de var alla rörande överens. Det är inte alltid så enkelt att hitta de ekomärkta varorna, eller för den delen det närodlade utbudet.

– Längst ner eller högt upp brukar de vara undanstoppade, konstaterar Ingrid Erelöf.

De tycker också att det blev viss försämring sedan Konsum lämnade orten. Men trägen vinner, tjatar man så brukar det ge effekt så småningom.

– Då försvann en del av utbudet, men om man letar runt lite så hittar man en del även i andra butiker, fortsätter Ingrid.

Men totalt sett känns det som det skulle kunna vara betydligt bättre, det tycker de alltihop runt bordet. Och ibland, på förfrågan, så har det hänvisats till centrala avtal när butiker inte kunnat ta hem efterfrågade varor.

– Frågan är ju om de jobbar på att bli bättre, eller om det här känns mest besvärligt, funderar Thii Knutsson.

Med enkätsvaren hoppas man få en bild av hur det verkligen ser ut i stans butiker. Och tankar finns, efter förslag från Håkan Garp, om att i förlängningen ta fram en lista som kan vara till hjälp för de konsumenter som likt dem själva söker ekologiskt och närodlat.

– För som det är nu är man alldeles vilsen, sammanfattar Thii.

Planen är att följa upp det hela efter en tid för att se om det blivit någon förbättring i butikernas ekotänk.

Om arbetet med enkäten faller väl ut skulle de sedan mycket väl också kunna tänka sig att bredda sin undersökning till att även gälla andra produkter.

Enkäten lämnas till butikerna under de närmaste veckorna, och sedan vill Omställning Lindesberg ha svar så snart som möjligt för att kunna göra sin sammanställning.

– Jag tycker vi ska överlämna undersökningen personligen, säger Håkan Garp och får medhåll. Personlig kontakt är viktig.

Omställning Lindesberg

Omställning Lindesberg är en förening som verkar för ett långsiktigt hållbart samhälle.

Det kan bland annat nås genom ökad miljövänlighet med mer närodlat och bättre kommunikationer. Men även genom att ta tillvara äldre kunskaper. Lindesbergsgruppen driver lokalt ett projekt kring närodlat i pallkragar på Hagaberg samt ett solelsprojekt.

Omställning Lindesberg är en av många lokalföreningar som är knutna till det rikstäckande Omställning i praktiken, som i sin tur är en del av den internationella Translation towns-nätverket med rötter i England.

Nätverkets uppgift är att ”inspirera, uppmuntra, stödja, lära upp och bygga nätverk för lokala utvecklingsgrupper som överväger, initierar och genomför omställningsinitiativ”.

Mer läsning

Annons