Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekorotel tar överbedrägeriutredning

Den chef i Lindesbergs kommun som misstänks för bedrägeri kan ha handlat för stora summor på kommunens bekostnad. Enligt en källa kan det röra sig om varor till ett sammanlagt värde av cirka 250 000 kronor. Men det kan röra sig om en ännu större summa.

Annons

Kommunens internutredning är inte avslutad. Vad som hittills framkommit är att chefen handlat varor och låtit kommunen betala vid ett antal tillfällen under 2010. Om liknande inköp gjorts tidigare är inte känt.

Enligt den polisanmälan Lindesbergs kommun gjort har den misstänkta chefen, som har attesträtt, med hjälp av rekvisitioner köpt varor för privat bruk i flera butiker.

Hur många butiker det handlar om och vad det är för slags varor som köpts är inte känt. Den berörda kommunala förvaltningen har inte lämnat ut några detaljer.

– Polisen får avgöra om de misstänkta oegentligheterna kan vara brottsliga handlingar, säger den misstänktas chef.

Under torsdagen bestämdes att ekonomiska roteln vid Örebropolisen ska överta utredningen från Lindesbergspolisen.

Efter att anmälan inkommit rubricerades ärendet som bedrägeri. Men i och med att ekonomiska roteln ska utreda det kan rubriceringen komma att ändras till grovt bedrägeri.

– Jag vet inte vad det handlar om för belopp, säger Max Jondelius vid ekonomiska roteln. Men i normalfallet utreder vi grova bedrägeribrott medan respektive närpolisområde handhar brott som rubriceras som bedrägeri.

För att ett bedrägeribrott ska betraktas som grovt krävs att det handlar om belopp på minst fem basbelopp. Ett sådant motsvarar cirka 43 000 kronor.

– Vi avvaktar nu att kommunens internutredning ska bli klar. När vi får den får vi bedöma materialet. Förhoppningsvis kan vi komma igång snabbt. Men en sådan här utredning kan dra ut på tiden eftersom vi har mycket ärenden att utreda. 

Mer läsning

Annons