Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever gick på djupet med sina naturuppgifter

I fyra veckor har eleverna i årskurs nio på Fröviskolan jobbat hårt med att fördjupa sig inom något naturvetenskapligt fenomen som de tyckt verkar spännande. I går kväll var det dags att visa upp vad de kommit fram till. Då var det science fair, vetenskapsmässa, på Fröviskolan.

Annons
Fiskar efter segern. Theo Sigfridsson hade fördjupat sig i Väringen. ”I akvariet har jag fem sarvar, två abborrar och en mört som jag metat själv”, berättar han.

Spännvidden var stor bland montrarna. Från planeter, växthuseffekten och svenska hjortdjur till motorcyklar och panikångest.

– Vi kallar det NO-fördjupning. Eleverna får välja ett ämne som de tycker är intressant inom kemi, fysik eller biologi. Det är 21:a året vi gör det här, säger biologiläraren Yngve Adsten.

Arafat Abbas och Shoua Syed i 9A hade laddat upp med diverse elektriska ting.

– Vi tyckte att det var bättre att göra så här än att man skulle läsa sig till det. Här får man prova själv i stället, berättar Shoua Sayed och visar upp ett experiment.

Theo Sigfridsson hade verkligen gått på djupet med sitt ämne – Väringen.

– Jag fiskar en hel del så det var ett enkelt val.

En jury med bland annat prästen Jimmy Åkerfeldt och politikern Arnold Bengtsson bedömde montrarna efter en rad kriterier.

Vilka som vann får eleverna veta på skolavslutningen.

– Det får gå som det går. Det är ju stor konkurrens från motorcykelhörnan, säger Theo Sigfridsson och nickar mot två uppställda motorcyklar i en monter.

Kärt tema. I Amanda Sjöroos och Emelia Hedins monter bjöds det på geléhjärtan. ” Vi tyckte kärlek var ett intressant ämne. Det är aktuellt så här i tonåren med alla känslor, säger Amanda.

Mer läsning

Annons