Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever har sprungitrunt halva jordklotet

I vintras hade de kommit till Sydpolen. Men målet för eleverna på Björkhagaskolan var att springa ett halvt varv runt jorden. Det målet nådde de på onsdagen.

Annons
Spurtduell. Björn Sörman utmanade Oscar Jansson i spurten. Björn hade dock fuskat och inte sprungit hela sträckan den här dagen.

Sedan de började fyran har eleverna, som nu går i sexan på Björkhagaskolan, sprungit eller promenerat minst fyra kilometer en gång i veckan. Sträckorna har lagts ihop och förhoppningen var att man skulle komma över 2004 mil, vilket är ett halv varv runt jordklotet, innan de lämnar mellanstadiet.

Den sträckan nådde eleverna efter onsdagens pass. Först i mål av tjejerna var Khadija Issa.

– I dag var det inte jobbigt att springa. Jag åt en banan innan och det var bra uppladdning, säger Khadija som också fick en banan som belöning efteråt.

Khadija brukar komma bland de första av tjejerna, men det gjorde hon inte när hon gick i fyran.

– Tidigare kunde jag inte jogga, utan det är nu sista året som det har gått så bra.

Ayoub Bahzad gillar att vara ute och springa varje vecka.

– Först tyckte jag att det var jobbigt, men nu tycker jag att det är ganska kul, säger Ayoub och får medhåll av Andreas Kemperyd.

– Det är lite jobbigt, men bra för hälsan.

I sexan finns 57 elever och i snitt har de sprungit 40 mil var under de här tre åren. Men det finns också två som har fått ihop 50 mil.

Dåligt väder har aldrig satt stopp.

– Två gånger har vi inte kunnat springa för att det var för kallt. Men då promenerade vi istället, säger läraren Björn Sörman som är den som ligger bakom idén att vara ute och motionera varje vecka.

– Den föddes för att det fanns en idrottstimme som ingen kunde ta. Då tog jag den, berättar Björn som nu har gjort detta med sin andra omgång elever.

Också den första kullen nådde över 2000 mil, så Björn själv har varit med och sprungit ihop ett helt varv runt jordklotet.

Uppladdning. Khadija Issa laddade med en banan före loppet och fyllde också på med en efter.
Snabbast. Max Bergström var först i mål.

Mer läsning

Annons