Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna tog årets första dopp

I år var det rekordmånga av niorna på Stadsskogsskolan som frivilligt tog ett dopp i Lindesjöns iskalla vatten under gårdagens friluftsdag där man, i enlighet med tradition­en, övade livräddning i isvak.

Annons
Kallt. Olivia Soreby ville inte gärna göra om doppet i isvaken. Stefan Eriksson som höll i repet var dock glad att de hann med innan isen blev för tunn. ”Det är gränsfall redan nu, om ett par dagar går inte detta, säger han.

För eleverna på Stadsskogsskolan inleddes friluftsdagen med en promenad runt Lindesjön. Till lunch serverades grillad korv vid en av rastplatserna varpå promenaden fortsatte mot dagens höjdpunkt; livräddning i isvak.

– Det här är en häftig upplevelse som eleverna har laddat inför, säger idrottsläraren Kenneth Skårud som själv sett till att inte slarva med förberedelserna.

– Jag har lagt ifrån mig mobiltelefonen för säkerhets skull, får någon panik så är det bara att hoppa i.

De flesta eleverna lyckades dock behålla lugnet.

– Det var inte alls kallt, säger Olle Jäderqvist morskt på väg till omklädningsrummet för att byta från de drypande våta kläderna.

Han får medhåll från skolans elevrådsordförande, Kristine Håkansson.

– Det var faktiskt inte så farligt som jag först trodde, jag var rädd att jag skulle få panik men det gick rätt bra, säger hon.

Det är också läraren Stefan Erikssons bild av hur eleverna ofta upplever doppet.

– Det här är framför allt något som eleverna pratar länge om efteråt, säger han.

Men det är inte obligatoriskt att delta.

– Det är en upplevelse för de som vill, vi kan inte tvinga någon att hoppa i det kalla vattnet, säger Kenneth Skårud.

Trots det var det mer än hälften av niondeklassarna som i går tog chansen.

– Det är fler elever i år än något år tidigare, konstaterade Stefan Eriksson som berättar att lärarna lobbat för upplevelsen i förväg.

– Vi har tittat på film om det här och pratat med experter om hur man ska bete sig på isen.

Är detta viktigt att kunna?

– Det är viktigt att veta vad som händer när kroppen hamnar i chocktillstånd, vilket den kan göra även i andra situationer till exempel vid en bilolycka, säger Stefan och förklarar att när eleverna hoppar i vattnet så är kroppens första reaktion att fly.

– Då är det viktigt att man stannar upp och tänker till först, säger Stefan som själv satt vid isvakens kant och lugnade eleverna genom att ställa frågor, exempelvis bad han dem säga sitt telefonnummer eller föräldrarnas födelsedatum.

Det var dock inte alla som lovordade badet i isvaken.

– Ovärt! Det finns inget skönt med det där, fastslog Andre Rodin när han klättrat upp ur vaken.

Tur då att de elever som inte ville delta i friluftsdagen på hemmaplan kunde välja att åka till Gustavsvik och bada eller till Romme Alpin och åka skidor.

Olle Jäderqvist var inte helt nöjd med sitt beslut att prova på livräddning i isvak under Stadsskogsskolans friluftsdag. - Jag kommer inte att göra det igen, säger han.
Nervös. ”Ska man hålla för näsan”, frågade sig Kristine Håkansson som tvekade lite på kanten innan hon tordes hoppa i.
Lugnande. För att lära sig hantera chocken av det kalla vattnet bad Stefan Eriksson eleverna stanna kvar en stund i vattnet.

Mer läsning

Annons