Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin och Tim siktar mot Mora

Egentligen gillar inte Elin Persson tävlings-åkning på skidor. Hon är mer för en stilla skidtur i skogen där fokus ligger på friluftsliv mer än på prestation. Men den 6 mars är det just det sistnämnda som gäller. Då ska hon åka Vasa-loppet för första gången i sitt liv.

Annons
Kommer du? Elin har dragit i gång i träningsspåret, medan Tim kommit lite på efterkälken.

– Jag vill se om jag klarar av det. Tim har åkt två gånger och vill jag inte vara sämre än honom, säger hon när tre veckor återstår innan det är allvar.

Snabbare andra gången

Tim heter Eriksson i efternamn och har alltså redan genomfört två Vasalopp. Det första på nio timmar och 51 minuter. Det andra gick en timme och tio minuter snabbare.

Så fort kommer det kanske inte att gå den här gången. Elin och Tim ska göra sällskap de nio milen från Sälen till Mora. Tim startar i gruppen framför Elin så det blir till att vänta in henne ovanför backarna efter starten.

– Det är så trångt där så man kommer ingen vart. De första kilometrarna står man i princip still, konstaterar Tim.

Den svenska klassikern

För Tim hägrar den svenska klassikern och han vill klara den under ett kalenderår med start i Vasaloppet. Elin har inte lika stora ambitioner, men Vansbrosimmet kan hon tänka sig – med en bra våtdräkt.

Båda har naturligtvis tränat inför Vasaloppet, även om det varit lite knöligt att hinna med för Tim som legat ute på jobb i veckorna.

– Det får bli korta och intensiva pass när chansen ges.

@NA Fråga:Hur ser det idealiska vädret ut tävlingsdagen?

– Jag vill ha runt tio minusgrader. Är det varmare blir man själv för varm och svettig, säger Elin.

Tim håller med och hoppas slippa fjorlårets lenväder då spåren blev sladdriga och wobbliga att åka i.

Om det skulle uppstå problem med skidorna räknar de med att få hjälp i vallabodarna längs vägen.

Övrig marktjänst sköts av Elins familj som följer med till Dalarna.

@NA Fråga:Hur klarar man ett sådant kraftprov som Vasaloppet?

– Det tar faktiskt mer på psyket än på kroppen. Det gäller att inte titta för mycket på avståndsskyltarna och inte tänka ”har det bara gått tre kilometer sen förra”, förklarar Tim.

Två glada. De är fast beslutna att genomföra årets Vasalopp. För Elin Persson är det första gången och för Tim Eriksson tredje vändan mellan Sälen och Mora.

Mer läsning

Annons