Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elittävling lockade lydiga spårhundar

– Det är en gemytlig stämning där de flesta vill att det ska gå bra för de andra, säger Henrik Karlsson, en av arrangörerna bakom söndagens elittävlingar som Lindesbergs Brukshundsklubb stod för.

Annons
Bedömning. Domarna Christer Wretlund och Bosse Melin räknar ihop Jenny Fick och hunden Retstickans livs poäng i momentet Uppletande.Foto: Sofia Gustafsson

Det var endast elitekipage som fick vara med och tävla i Lindesbergs Brukshundsklubbs spårhundstävling i söndags.

– Det är nio stycken ekipage från hela Sverige som är här och tävlar idag, säger Henrik Karlsson och berättar att det alltid är fler som anmäler sig än det finns platser och att man därför får lotta fram vilka som får vara med och tävla.

– Vi brukar ha runt 50-60 anmälningar men den här gången hade vi bara 24, säger Henrik.

Anledningen till att det var färre som visade intresse för att vara med den här gången beror på att tävlingen krockade med SM i bruksprov som samtidigt pågick i Nynäshamn.

– Det är tyvärr ingen från vår klubb som är med där, men vi har en tre-fyra ekipage med elitstatus i föreningen, säger Henrik Karlsson.

En av dem, Lena Hurtig, var med och tävlade i Lindesberg under söndagen.

– När det kommer till tävlingar på elitnivå får man ingen förtur för att man tillhör hemmaklubben, alla lottas fram på lika villkor, inflikar Henrik.

Söndagens tävling var uppdelad i tre moment: Spår, uppletande och lydnad.

Först, tidigt på morgonen, spårade ekipagen i skogen. Sedan var det lydnad, då gällde det att få hunden att ligga kvar och vänta trots att en funktionär sköt flera högljudda skott i luften, samtidigt som matte eller husse hade gömt sig bakom husknuten. Ett moment som alla tävlande klarade galant. Till sist genomfördes uppletandet där hunden på fem minuter skulle hitta fyra föremål som placerats ut inom en viss yta i skogen.

Enligt Jenny Fick, från Hörby BK, har Lindesbergs Brukshundsklubbs tävlingar så pass bra rykte att det är värt att åka ända från Skåne för att få vara med och tävla.

– Det sägs att det är så bra och trevliga tävlingar här, säger Jenny Fick som tillsammans med schäfertiken Retstickans Liv gjorde stora framsteg i söndagens tävlingar.

– Vi fick full pott på uppletandet, det är första gången vi fått det på det momentet, säger Jenny och berömmer sin hund.

– Vi har inte tävlat så mycket än, vi är lite orutinerade, men nu lossnade det.

Lydnad. Trots att en funktionär avfyrar skott bakom ryggen på hundarna ligger de still tills nästa order.
Människans Bästa vän. Tiken Retstickans liv delade givmilt med sig av sin kärlek till Eva Norrby.
Först ut. Börje Gren skickar iväg sin hund Mr. Spex av Midälvaland i momentet Uppletande.
Tidigt på söndagsmorgonen gav sig elitekipagen ut i skogen för att spåra. Foto taget av Björn N Andersson.

Mer läsning

Annons