Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En chock att hitta dem döda"

Häromdagen fick hon 23 av sina 35 får rivna av varg.– Jag trodde jag var härdad av att se döden, men jag känner mig alldeles skakis, säger Helena Thérus, till yrket veterinär.

Annons
Tillhör hotad ras. De dödade fåren tillhör rasen Åsenfår. – För mig var de ju personliga individer som jag följt i flera år. Det var en chock att hitta dem döda, säger hon.BILD: MICHAEL LANDBERG

Det är svårt att säga om det är ett djur eller flera som tagit sig in i fårhagen, men med största sannolikhet handlar det om varg, konstaterade Länsstyrelsens besiktningsman Christer Moberg som besökte familjen Thérus på Hultabacken utanför Lindesberg igår förmiddag.

– 23 djur är rätt mycket, men det kan mycket väl vara en enda varg som varit i farten. Vargen har en förmåga att bli lustmördare när han kommer åt, säger Moberg.

Ett får var helt uppätet, ett annat delvis uppätet. Resten hade svåra dödande rivskador. När Helena Thérus upptäckte rivningarna var det bara ett av de 23 rivna fåren som levde, men det var senare tvunget att avlivas.

Troligtvis har rivningarna skett under natten till torsdag. Familjen var bortrest och hade fårvakt som tittade till djuren under onsdagen. Då var allt i sin ordning.

– Jag såg att några får låg i hagen och förstod direkt att något var fel när jag kom hem i torsdags, berättar Helena.

När det stod klart vad som hänt gick en varning ut till övriga fårägare i trakten. Kring Yxe finns flera gårdar som har får.

– Alla som är anslutna till fåravelsföreningen får mejl när något sånt här bli känt, förklarar Christer Moberg.

Från länsstyrelsens sida kommer man nu hjälpa Helena Thérus med att få till ett kraftigare elstängsel än det som vargen tog sig över utan problem.

– Faktum är att jag sökte pengar till vargstängsel för några år sedan, men fick avslag eftersom jag inte bor i något vargtätt område. Och så händer det här, säger Helena med en suck.

Klart att det känns tungt. Av nitton tackor har hon en enda kvar, och fem av 17 lammungar är döda.

– Vargen har tagit de viktigaste avelsdjuren. Det är svårt att återställa, säger Helena, vars får tillhör den hotade rasen Åsenfår.

– Om jag nu mot förmodan vågar skaffa nya, så är det inte så lätt att ersätta dem, konstaterar hon.

Besiktningsman. Christer Moberg från länsstyrelsen besökte gården med de rivna fåren på fredagsförmiddagen, och kunde konstatera att det med största sannolikhet är varg som tagit sig in i hagen.
”Händer inte mig”. Att vargen tar tamdjur är sådant man hör talas om drabbar andra. Nu har det drabbat familjen Thérus på Hultabacken utanför Lindesberg. BILD: MICHAEL LANDBERG

Mer läsning

Annons