Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fantasifull lek med leran låg bakom animerade filmer

Pumpor, sniglar, flickor och äpplen. Bara fantasin satte gränsen när Backa Studios visade barnen på Lindesbergs Stadsbibliotek hur man gjorde animerade filmer av lera.

Annons
Skaparglädje. Malin Dahl hjälpte Milinda Lindgren att få till en originell film om ett äpple och en mask med ett oförutsägbart slut.Foto: Sofia Gustafsson

Barnfilmerna om pingvinen Pingu är välkända. Det är en animerad stopmotion film gjord av lera, exakt samma teknik som barnen på biblioteket i Lindesberg fick lära sig.

– Vi brukar åka ut till skolor och föreläsa om animerade filmer, då får barnen chansen att prova på att skapa sin egen film, säger Malin Dahl från Backa Studios, som sysslar med allt inom film och reklam.

– Det är kul att komma ut och få lära barnen om film och skapande, säger hon och berättar att hennes erfarenhet är att barnen blir fulla av idéer när de får sätta händerna i leran.

– Vi lägger det på en nivå så alla kan vara med och få till något, säger Malin Dahl.

Det stämde väl in på barnen som tagit sig till biblioteket där inspirationen flödade fritt.

– Jag ska göra en kruka och en massa myror som kryper upp ur krukan, säger Milinda Lindgren som var den första att besegra tekniken och skapa en egen animerad film.

– Jag gjorde tvärtom och gjorde en film om ett äpple som åt upp en mask, berättar Milinda Lindgren.

Hur kom du på det?– Jag bara kom på det. Jag gillar att hålla på med lera.

Systrar. Milinda Lindgren gav sin syster en komplimang för den fina, ljusblåa lerfiguren som var stjärnan i hennes film.
Mångsysslare. Alicia Mehlis gjorde flera olika lerfigurer innan hon gav sig in i filmskaparbranschen.
Spännande. Bröderna William och Tom Jonsson fick hjälp av Johnny Wernersson från Backa Studios.
Jag gör tänder till min pumpa. Man får inte glömma att göra alla små detaljerna Säger Sebastian Mehlis som anpassade sina lerfigurer efter årstiden.

Mer läsning

Annons