Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En runda till för rondellfråga

Den planerade rondellen vid korsningen Fotbollsgatan och riksväg 50 i Lindesberg kan bli försenad. Kommunstyrelsen beslutade i går att återremittera ärendet till kommunchefen Lennart Jansson.

Annons

– Ingen av dem som sitter i nuvarande kommunstyrelse och inte heller vår kommunchef har deltagit i resonemanget med Trafikverket, säger Anders Ceder (S), ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag kan inte vara med och ta ett beslut på cirka tio miljoner kronor där jag inte alls funnits med i diskussionerna, förklarar han.

Det var i slutet av december som dåvarande kommunalrådet Anders Larsson (C) fick till en preliminär överenskommelse med Trafikverket.

Rondellen är kostnadsberäknad till 4,5 miljoner kronor, varav Trafikverket står för tre miljoner kronor under förutsättning att projektet påbörjas i år.

6,7 miljoner kronor

Kommunens beräknade kostnad uppgår till cirka 6,7 miljoner konor. Då ingår flyttning av Fotbollsgatans västligaste del, en gång- och cykelväg med tunnel under riksväg 50 samt flyttning av en byggnad i fritidsbyn.

Det förslag till finansiering som gjorts innebär att Lindesbergs kommun betalar sin del för cirkulationsplatsen samt förskotterar de tre miljoner kronor som Trafikverket ska betala.

Gick det för snabbt med att ta fram ett förslag till avtal mellan kommunen och Trafikverket?

– Det här är ett långt ärende som diskuterats från och till i sex-sju år, säger Anders Ceder. Men det fick en väldig hastighet på slutet.

Kommunchef Lennart Jansson har redan varit i kontakt med Trafikverket. Kontakten har resulterat i att representanter från verket kommer till Lindesberg på måndag eftermiddag.

– Då kommer jag och kommunchefen samt kanske ytterligare någon att diskutera projektet med Trafikverkets folk, säger Anders Ceder. Vi vill veta hur verket ser på frågan och även diskutera tidplanen. Jag vet inte om den kan hålla.

Kan bli ett extra möte

Kommunstyrelsens ordförande säger att kommunstyrelsen kan ta upp rondellprojektet igen som tidigast i februari. I så fall kan det bli ett extra möte.

– Då kan kommunfullmäktige ta ställning i frågan vid sitt sammanträde i februari.

Mer läsning

Annons