Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enighet kring mycket när äldrefrågor debatterades

En allt äldre befolkning ställer kommunerna inför stora utmaningar i framtiden. Vilka det är och hur de ska hanteras debatterades i kommunfullmäktige på tisdagskvällen.

Annons

– Jag undrar om vi egentligen har klart för oss hur framtidsbilden för äldreomsorgen ser ut?, frågade Hlödur Bjarnason (KD) och redogjorde för en uträkning från SKL.

– De har räknat ut att om vi vill behålla samma kvalitet i äldreomsorgen som i dag så måste vi om 25-30 år ha höjt skatten med 13 kronor. Det ger en bild av frågans allvar.

Inledningsvis redogjorde Madde Gustavsson, avdelningschef för vård och omsorg på socialförvaltningen, för deras verksamhet och vilka framtidsfrågor de har att möta. En av dem är är att parera de pensionsavgångar man står inför.

– Vi ser att vi kommer nå en topp 2016-2017. Här handlar det hur vi möter upp det för att ha den kompetens vi behöver, sa hon.

Det handlar om 163 personal de kommande nio åren, enligt socialnämndens ordförande Irja Gustavsson (S) som efterlyste mer pengar till nämnden för insatser för att göra arbetet inom vården mer attraktivt.

Kring de övergripande frågorna var merparten av talarna rörande överens: vikten av kompetent personal, tillräcklig bemanning och tillgången till anpassade bostäder för de äldre.

– Vi tycker väldigt lika, men tillvägagångssätten skiljer sig åt, konstaterade John Omoomian (S).

Ett exempel var LOV – lagen om valfrihet – där både Ingrid Åberg (KD) och Ulla-Britt Strandberg (FP) sjöng just valfrihetens lov.

– Jag hoppas att vi kan införa det i Lindesberg, sa Ingrid Åberg (KD).

En annan fråga där debatten tog sig något var den om de färdiga matlådor inom hemtjänsten, som tillagas i Sala och som införts på prov.

Här var vänstern kritisk.

– Bort med plastlådorna!, tyckte Ulf Axelsson (V).

– Pensionärerna själva tyckte inte maten var tillräckligt bra, så därför valde man matlådorna från Sala under en begränsad tid, sa Agneta Nilsdotter (MP).

Inger Karlsson (SD) påpekade att statistiken om en äldre befolkning knappast kommer som en överraskning.

– Ändå har inget gjorts för att möta behovet i kommunen. I stället skärs det ned på de gamla, boenden läggs ner och platser försvinner. Bedömningen för att få ett boende har skärpts när pengarna styr, sa hon.

Mot slutet begärde två av ledamöterna som också arbetar inom vården ordet.

Ulla Lundqvist (S) tackade för vackra ord om rätt till heltid, ökad sysselsättningsgrad och att slopa delade turer.

– Jag hoppas ni kan stå fast vid dem även den dag vi kommer till skott i de här frågorna och det blir allvar.

Linda Andersson (S):

– Jag har världens bästa jobb. Det vi framför allt måste komma ihåg är att det är viktigt att det finns tillräckligt med händer och tid att ta hand om de äldre. Det är där vi måste börja, sade hon.

Mer läsning

Annons