Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entropi i Stripa

Thomas Rydén är tidigare mest känd som landskapsmålare. På senare tid har han visat han upp en annan sida.

Annons
Stripamotiv i stripa. Under två veckor kan besökarna njuta av Thomas Rydéns utställning.

I ”Entropi” är Stripa gruvområde i fokus, men inte helt lättigenkännligt vid första anblicken, trots den bakomliggande realismen.

– Man ska måla så att det nästan ska flimra framför ögonen på betraktaren, säger konstnären.

Det är lördag middag och vernissage på utställningen som ska sitta uppe i Stripa i två veckor. Att visa upp målningarna i gamla gruvstugan där arbetarna förr duschade och bytte om har sin charm. Inte bara för att det ju är Stripa som konstnären skildrar i sina akvareller, utan också för att han gillar den råa industrimiljön.

– Bilderna och lokalen samverkar otroligt bra, säger han nöjd och visar runt.

Han har gått från

påtaglig realism i sina landskapsbilder till en mer abstrakt nivå i ”Entropi”.

– Men även om det är abstrakt så härrör alla bilder från något jag sett här ute i Stripas industrimiljö, berättar Thomas, som dock lagt på andra färger än de ursprungliga, liksom pumpat upp motiven rejält. Vissa ser ut som närbilder i ett mikroskåp.

– Det där är en gammal flagnad vägg, men skulle lika gärna kunna vara ett utsnitt ur hjärnan, konstaterar Rydén som gillar att bilderna, som har sina förlagor i svetsfogar, krackelerad färg och rost, får i gång betraktarens fantasi.

Thomas Rydén fångar strukturerna i förfallet i sina målningar.

Entropi och ordning i oordningen

Entropi innebär inom fysiken ungefär största möjliga ordning. Det var vad som sägs ha rått vid ”Big bang” för miljarder år sedan. Därefter har graden av oordning ökat.

Även i denna oordning, som exempelvis i förfallet vid Stripa, finns strukturer som Thomas Rydén fångat i sina abstrakta bilder. Från början hade han tänkt avbilda gruvmiljön mer traditionellt, men när han kom nära började han se detaljer i förfallet som då fångade hans intresse och pensel.

Mer läsning

Annons