Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett bolag kan tahand om alla sopor

Kommunerna i södra Örebro län och Örebro kommun sköter sin avfallshantering var för sig. Det finns tankar om ett jätteavfallsbolag som kan ta hand om hela länets avfall. En liknande, men mindre gemensam hantering finns redan i norrkommunerna via Bergslagens kommunalteknik, BKT.

Annons
Gemensam lösning. Fanthyttans åkeri tog förra sommaren hem BKT:s upphandling att sköta hanteringen av hushållssoporna i de fyra Bergslagskommunerna. Kontraktet är på fem år från och med i år och med möjlighet till förlängningar i ytterligare två år. Lennart Pettersson är en av chaufförerna i Lindesberg.

Christer Hjert vid företaget Kommunakuten presenterade vid årsskiftet olika lösningar för ett utökat samarbete inom avfallshanteringen i Örebro län. Stordriftsfördelar är en drivkraft. Nu måste politikerna ta ställning i länskommunerna innan det går att gå vidare.

Styrning en huvudfråga

Huvudfrågan respektive kommun måste ta ställning till är om en ny samarbetsform endast ska vara utförare eller om kommunerna är beredda att släppa den politiska styrningen. Kanske vill man inte vara med alls

Blir ett kommunalförbund en lösning tar förbundet över ansvaret för en gemensam politik.

Vill de samverkande kommunerna behålla det politiska ansvaret går det att bilda ett aktiebolag eller kommunalförbund vars roll begränsas. I så fall blir samverkansformen endast utförare.

Utredaren ser ett kommunalförbund som det enda framkomliga alternativet.

I båda alternativen är BKT ett bekymmer. Ett kommunalförbund kan inte vara medlem i ett annat kommunalförbund.

De tre lösningarna på detta är att:

BKT står utanför det nya samarbetet.

Nora, Ljusnarsberg, Hällefors och Lindesberg lyfter ur avfallsområdet ur BKT och blir medlemmar i det nya kommunalförbundet.

BKT utvecklas och tar in nya kommuner i sin avfallsverksamhet.

Christer Hjert radar upp för- och nackdelar med de olika lösningarna.

Samordning en fördel

Samordningsfördelar, bättre resursutnyttjande och miljövinster är några generella fördelar.

I ett kommunalförbund som tar över det politiska ansvaret uppstår ett demokratiunderskott eftersom varje kommun bara får en begränsad politisk representation i förbundets beslutande organ.

Verksamheten kommer långt ifrån kommunen, skriver Hjert.

Behåller kommunerna styrningen i en utförarorganisation kan det bli rörigt när varje kommun ska bestämma sin verksamhet.

Ett kommunalförbund som tar över det politiska ansvaret ger störst möjligheter till effektiviseringar, men innebär störst förändring jämfört med dagsläget konstaterar utredaren.

Mer läsning

Annons