Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fungerande hästjobb

Eva-Lena Andersson var förväntansfull när hon förberedde fjordhästen Yrrol inför årets distriktsmästerskap i bruksridning, som avgjordes hemma på föräldrarnas gård Viksnäs utanför Löa på söndagen.Ett par timmar senare kunde hon titulera sig distriktsmästare.

Annons
Mor och dotter. Anna-Lena Olausson med dottern Therese, som bisittare, blev tvåa i brukskörningen med hästen Rasmus.

– Jag är nöjd, säger Eva-Lena, som också är regerande svensk mästare i disciplinen och därmed direktkvalificerad till SM 2012.

Hon har hållit på med bruksridning i sju år. Under den tiden har det blivit både SM-guld och ett antal DM-guld. Att hon hoppade på den här hästsporten är ganska naturligt.

Började tävla

Pappa Karl-Göran har fjordhästar hemma i stallet sedan tidigt 1990-tal. Och det var han som började tävla i bruksridning och brukskörning.

– Fjordhästen är smidig och lämpar sig för de här grenarna. I somras lät jag Tilda gå i pension för att stå på avel. Nu tävlar vi bara med Yrrol. Hemma på gården finns dessutom två treåringar som jag håller på att träna. Tanken är att vi ska tävla med dem senare.

Lägger banor

Förutom att Karl-Göran tränar fjordingar och själv tävlar i brukskörning lägger han också banor. Söndagens banor intill husknuten hade han förstås lagt.

– Jag har varit banläggare tre eller fyra gånger, säger Karl-Göran, som var fräck nog att ta hem årets DM-titel i brukskörning.

– I fjol fick jag stryk av dottern. Men i år nöjde hon sig med att vara bisittare åt mig på kuskbocken.

Därmed är han precis som dottern kvalificerad för SM nästa år. Tävlingen kommer att avgöras någonstans i Bohuslän. Exakt var är ännu inte bestämt.

Ingen stor hästsport

Brukskörning är ingen stort hästsport. Antalet utövare är begränsat liksom intresset bland allmänheten. Söndagens distriktsmästerskap samlade dock en mindre skara åskådare.

I såväl bruksridning som brukskörning gäller det att ta sig igenom trånga passager, genom vattenhinder och klara av att vända inom begränsade ytor.

– I brukskörningen gäller det att samarbetet med häst och kusk fungerar, säger Karl-Göran Andersson. Både i körningen och ridningen gäller det att ha så få missar och fel som möjligt. Den med minst straffpoäng vinner.

Glad mästare. Eva-Lena Andersson hade anledning att klappa fjordingen Yrrol lite extra efter att ha blivit distriktsmästare.
Svåra uppgifter. Ingela M Andersson och hästen Ova sattes på svåra prov i bruksridningen. Ova drog på sig ett antal missar.

Mer läsning

Annons