Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken vill sluta hyvla och ta bort en byskola

Det finns ingen prioritering av skolfrågor i kommunen. Den analysen gör företrädare för Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund med anledning av raden besparingar.

Annons
Andreas Jonsson, Lärarförbundet. – Självklart ska skolan vara så effektiv som möjligt, men det krävs tydliga mål. Idag förblindas folk av siffror och politikerna skjuter de obekväma besluten framför sig.

Skolan har för stora kostnader samtidigt som elevresultaten är för dåliga. Dessutom ska skolan spara ytterligare miljoner nästa år förutom de åtgårder som krävs för att få bukt med underskott och tidigare sparkrav. Men att spara samtidigt som man försöker förbättra måluppfyllelsen är inte realistiskt anser lärarfacken.

Det pratas om att skolan ska bli effektivare och att man måste prioritera. Men det ges inga tydliga besked om vad som ska prioriteras, tycker Lisbeth Fasth, Lärarnas riksförbund, och Andreas Jonsson, Lärarförbundet.

– Nu läggs det ytterst på lärarna som försöker fortsätta göra allt, men fortare, konstaterar Fasth som tycker att man nått det läge då det vore bättre att ta bort någon hel verksamhet, såsom dygnet-runt-barnomsorg eller en småskola.

Eleverna får betala

De som får betala i långa loppet är eleverna. För hur kan man nå måluppfyllelsen om man aldrig får jobba i lugn och ro, frågar sig fackkollegorna.

– Det handlar hela tiden om kortsiktiga åtgärder, när vi i stället borde få tydliga mål för vad kommunens politiker vill med skolan, säger Jonsson.

– Om man misstänker att pengarna inte används effektivt, varför analyserar man då inte läget, frågar han sig.

– Det har vi påpekat många gånger, men ingen vill ta tag i frågan trots att det är i den änden vi måste börja, fortsätter Fasth.

Frustrerande

Att pengarna styr är frustrerande, och Fasth och Jonsson är överens om att fortsatta osthyvelsbesparingar kommer slå tillbaka och kosta kommunen ännu mer på sikt. De kallar det ett svek mot barnen.

Statistiskt sett har Lindesberg relativt hög lärartät, men den märks inte ”på golvet”, enligt facket.

– Personalen ska täcka in dygnetruntservice i förskolan och bemanna byskolorna. Så den lärartätheten har aldrig skolorna i stan sett skymten av, säger Fasth.

– Tyvärr känner vi att politikerna inte riktigt vill se konsekvenserna av vad de kallar service. Visst är det bra med god service, men bara om man har råd, och inte om det går ut över annan verksamhet, säger Jonsson.

– Vi har så mycket att vinna på att ligga steget före. Men då måste politikerna ta sitt ansvar och se till helheten.

Mer läsning

Annons