Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska fakturor ska polisanmälas

Den 12 oktober skrev NA på webben om en Kumlabo som fått en saftig bluffaktura. Jimmy Lindberg i Gusselby kände genast igen historien. Förra veckan fick han ett falskt krav på 15 000 kronor från samma företag.

Annons

Det hela började när företaget ringde Jimmy Lindbergs kollega. Företagsrepresentanten hävdade att Jimmys firma hade ingått ett avtal, som nu skulle förlängas eftersom de inte hade sagt upp det i tid.

Jimmy Lindberg blev förbluffad. Han och hans medarbetare hade inte accepterat något avtal.

– Det blev full cirkus. Jag ringde upp företaget och hävdade bestämt att det inte stämde. Kvinnan jag pratade med sade att min medarbetare hade ingått avtalet den 11 april. Men då var vårt företag inte ens i gång, utan vi stod här och målade och rustade för att öppna, säger han.

Fortsatte att neka

När Jimmy Lindberg fortsatte att neka, sade personen i andra änden att hon kunde vara schyst och sänka bindningstiden från 24 till 12 månader.

Redan dagen efter kom en faktura på 15 019 kronor, som Jimmy Lindberg nu har bestridit. Han har polisanmält händelsen och känner maktlöshet inför det som hänt.

– Det är helt sjukt att man inte kan göra något åt det här. Jag tror inte att det här är ur världen, utan det lär komma mer snart.

Varningslista

Företaget som skickade fakturan finns på Svensk handels varningslista över oseriösa företag. Just nu varnar organisationen för att många företag råkar ut för bluffakturor.

Jimmy råder andra företagare att vara försiktiga när de bli erbjudna saker över telefon.

– Ringer det någon är det bara att avvisa. Vill jag ha något ringer jag upp själv och ber om det.

Även kommissarie Lennart Andersson vid Lindesbergspolisen manar till försiktighet.

– Falska fakturor har jag inte sett så mycket av i vårt område, men jag känner igen det här fallet. Vissa telefonförsäljare ställer frågor som man måste svara ja eller nej på och utnyttjar det till att hävda att avtal ingåtts. Den som blir uppringd kanske inte ens uppfattat att man tackat ja. Får man falska fakturor ska man bestrida dem och polisanmäla.

Mer läsning

Annons