Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdtjänstavtal ger lokal tillväxt

Köp av ett 20-tal nya fordon ska finansieras och ett 15-tal chaufförer ska anställas. Den uppgiften står Vasselhyttans buss och taxi inför. Företaget har fått ett femårskontrakt på färdtjänst med buss och taxi i Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg.

Annons
Lokal aktör. – Vi samlar taxi och färdtjänst i tre av de fyra Bergslagskommunerna och vill helst anställa chaufförer lokalt. Det ger trygghet och personkännedom som både vi och kunderna tjänar på, säger Håkan Einarsson.

– Vi försöker att äga våra fordon och bra finansieringar är det största problemet för tillväxt på landsorten, säger Håkan Einarsson på Vasselhyttans buss och taxi, som i detta fall hänvisar han till hittills goda affärsrelationer med Bergslagens sparbank.

– Men bankerna har fått hårdare regler på sig efter finanskrisen och de kräver större säkerheter än tidigare. Det gör det svårt för yngre och okända företagare att etablera sig, säger han.

Han konstaterar också att medelåldern bland chaufförer är hög och att det är svårt att få tag på chaufförer.

– Det finns ingen sjö att ösa ur, men vi har arbetat för att utbilda nya. Vi hoppas att kunna anställa en del av dem som kör åt andra företag idag samt nyrekrytering för vårt nya kontrakt, säger Håkan Einarsson.

Nuvarande taxi och färdtjänstavtal, som löper ut till halvårsskiftet nästa år, delas av två Örebroföretag och ett Norafäretag förutom Vasselhyttans buss och taxi, I Ljusnarsberg har en entreprenör från Rudskoga kontrakt.

Hällefors taxi har kört i Hällefors kommun och ska fortsätta med det även nästa avtalsperiod som inleds i juli nästa år.

Med det vunna kontraktet ser Einarsson en bieffekt att även vanlig taxiverksamhet kan utvecklas i respektive kommun.

Mer läsning

Annons