Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem tvillingpar i samma klass

På Kristinaskolan i Lindesberg går det fem tvillingpar – i en och samma klass.
– Det är lite annorlunda, men helt fantastisk, säger läraren Özlem Borgström, som dessutom har egna tvillingar hemma.

Annons
Fem tvillingpar. De här fem tvillingparen är alla födda 2003 och går i samma klass på Kristinaskolan. Längst bak står Kalle och Tova Andersson. Framför dem syns Denise och Stephanie Björk samt Rasmus och Tim Lieström. I trappan står Thea och Alma Calles. I rutschkanan sitter Stina och Wilma Mannfolk.

Egentligen är tvåan på Kristinaskolan som vilken annan klass som helst. Här går 28 glada barn som försöker lära sig så mycket som möjligt med hjälp av läraren Özlem Borgström.

Men det finns en sak som är annorlunda. Det är att det finns fem tvillingpar bland eleverna.

Fyra av paren har gått tillsammans sedan i ettan. I våras flyttade ytterligare ett par in till Kristinaskolans upptagningsområde.

Özlem Borgström trodde knappt att det var sant när det skulle komma ytterligare ett tvillingpar till just den här klassen.

Hon tycker inte att det är några större problem att ha så många syskonpar i klassen, men visst finns det en del att tänka på.

– Det gäller ju att se dem individuellt och jag är noga med att inte jämför dem med varandra. När vi har olika grupper försöker jag att dela på dem.

Özlem ser ibland att det kan bli lite kiv mellan syskonen, men hon tror också att de kan utveckla varandra och hjälpas åt med läxorna. Det är också ofta så att de tar hand om varandra lite extra.

Özlem ser även annan fördel.

– Det blir färre föräldrar för mig att ha kontakt med.

Själv har hon också tvillingar hemma, två pojkar på 3,5 år.

– Så jag kan se mina egna barn i alla de här tvillingparen.

Eget språk

Stina och Wilma Mannfolk samt Thea och Alma Calles tycker bara att det är roligt att gå i samma klass som flera andra tvillingpar. Stina och Thea är bästa kompisar, liksom Wilma och Alma. Ibland leker de också alla fyra tillsammans.

– Och så har vi ett eget tvillingspråk. De andra säger att det inte finns, men det gör det, säger Stina mycket bestämt.

Thea tycker att det bästa med att vara tvilling är att det alltid finns någon att leka med. Alma håller med och säger att det bara finns en nackdel.

– Det dåliga är när de andra säger fel namn till mig.

Klasskompisarna Anna Fyrpihl och Sebastian Mehlis tycker att det ibland kan vara svårt att se vem som är vem, men de har hittat lite olika kännetecken som de kan ta hjälp av. De tycker att det är en lite ovanlig klass de går i.

– Men egentligen märks det inte så mycket, säger Sebastian.

Mer läsning

Annons