Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femåring död efter drunkningsolycka i Linde

Ny version 11.28: En femårig flicka, hemmahörande i länet, avled på sjukhus i natt efter att på fredagkvällen ha varit med om en drunkningsolycka på badet i Lindesberg.– Det är en tragisk olycka, vad jag har förstått har flickan gått bort nu på morgonen, säger Energikällans VD Åsa Jönsson-Carlsson till NA på lördagsförmiddagen.

Annons
Olyckan skedde den 10 april 2015.

Flickan var enligt polisen med sin familj på badet i Lindesberg när hon hittades livlös i vattnet och larmet kom in till polisen 17.37 på fredagkvällen. Ambulanspersonalen som tillkallades försökte först få liv i flickan på plats, därefter fördes hon med ambulans till Universitetsjukhuset i Örebro.

- Men nu på morgonen har tyvärr läkare på USÖ ringt upp och meddelat oss att flickans liv inte gick att rädda, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Han konstaterar att polisen nu upprättat en anmälan gällande misstanke om vållande till annans död.

- Det är ett oaktsamhetsbrott som saknar uppsåt. Allt tyder på att det här är en tragisk olycka, men lagen är tydlig och då måste en sådan här anmälan upprättas, säger Johan Wallenius.

Under dagen kommer bland annat förhör hållas med personal på badhuset, innan åklagare beslutar om en förundersökning kommer att inledas eller inte.

- Vi har ingen misstänkt i nuläget, det vill jag betona, säger Johan Wallenius.

– Det är en tragisk olycka, vad jag har förstått har flickan gått bort nu på morgonen, säger Energikällans VD Åsa Jönsson-Carlsson till NA strax efter klockan tio på lördagsförmiddagen.

Badhuset Energikällan hade just hunnit öppna på lördagsmorgonen när beskedet kom.

– Vi har fått veta det via media nu på morgonen, säger Åsa Jönsson-Carlsson

Drunkningstillbudet inträffade strax innan klockan 18 på fredagseftermiddagen. Ambulans och polis larmades till badhuset av både personal och besökare.

– När de kom till platsen hade vår personal och gäster påbörjat hjärt- och lungräddning. Vi hade stor hjälp av våra gäster, säger Åsa Jönsson-Carlsson.

Sent på fredagskvällen fick badhusledningen beskedet att det hela avlöpt väl. Men efter det beskedet från USÖ nu på förmiddagen om att flickan avlidit valde man att stänga badhuset. Besökarna fick vända i dörren. Badhuset kommer att hålla stängt både lördag och söndag. Det har man också informerat om på sin hemsida.

– Nu samlar vi personalen för debriefing. Vi kommer att erbjuda samtalshjälp för dem som behöver. Det sker genom företagshälsovården. Idag tar vi hand om den personal som är i tjänst. Imorgon kommer vi att samla all personal.

Energikällan firade sitt 25-årsjubileum förra året. Enligt Åsa Jönsson-Carlsson är det första gången det sker ett drunkningstillbud med dödlig utgång på badhuset.

– Men det händer då och då att personalen får plocka upp någon. De övar regelbundet på hjärt- och lungräddning och stabilt sidoläge.

På badhuset finns även sjukvårdsutrustning som bår och nackkragar.

– Men ibland är olyckan ändå framme, säger Åsa Jönsson-Carlsson.

– Vi har fått mycket beröm från både ambulanspersonal och gäster för hur personalen agerade i stunden, säger hon.

Mer läsning

Annons