Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finska föreningen 50 år

I år fyller Bergslagens Finska Förening 50 år. Föreningen har genom åren varit ett stöd för de finskspråkiga som kommit till Sverige för att arbeta och bo. Men om den finns kvar om 50 år är mer osäkert.

Annons
Jubilarer. Urho Liikanen, Pirkko Pirtikangas och Kirsti Riissanen tittar på gamla föreningstidningar som trycktes på dåvarande Bergslagsposten.

– Jag tror att när min generation och de som är äldre än mig är borta så minskas behovet av en sådan här förening. De yngre har starkare anknytning till det svenska och har inte samma behov som vi äldre, säger Uhro Liikanen i föreningens styrelse.

Kommer tillbaka

Pirkko Pirtikangas håller inte riktigt med:

– Många som varit borta under sina yrkesverksamma år, kommer tillbaka till föreningen när de blir pensionärer. Då fyller vi ett behov, säger hon.

Och det märks på torsdagarna när pensionärsgruppen samlas i föreningslokalen på Bondskogsvägen. Då är det många som kommer.

Men visst. På sikt är kanske behovet av en finsk förening minskar, invandringen från Finland till Bergslagen är liten numera.

300 medlemmar

Annat var det på 1960- och 70-talet. När föreningen var som störst hade den över 300 medlemmar. I dag är man runt 100, även om de med finskt påbrå i Lindesbergs kommun är betydligt fler, runt 1 700 personer.

– När jag började jobba i Köping behövde jag inte lära mig svenska. Vi var så många som talade finska. Det var först när jag kom till Lindesberg som jag började lära mig språket, berättar Urho.

Bergslagens Finska Förening bildades 1961 i Ställdalen. Sedan 1975 har föreningens säte legat i Lindesberg.

Inför jubileet har styrelsen letat i arkiven och hittat protokoll, tidningsklipp och annat som visar på en livaktig verksamhet. Bland annat gav man ut en egen tidning under några år.

Det har mycket handlat om gemenskap där språket och kulturen varit det som hållit ihop medlemmarna. Idrotten har varit en viktig del och föreningen har bland spelat volleyboll i seriesystemet. Under många år arrangerades motionscyklingen Lindetrampen.

Tar ansvar

Men föreningen har också tagit ansvar för att den finska gruppen ska komma in i det svenska samhället samt få del av service och annat. Just i dagarna jobbar föreningen för att Lindesbergs kommun ska bli tvåspråkigt på så sätt att finsktalande kan få hjälp på det egna språket. Ärendet är inte avgjort.

– 2005 fick vi en delvis finskspråkig avdelning på Ågården och det finns finskspråkiga klasser i grundskolan, berättar Pirkko Pirtikangas.

Många tolkar

Invandrarbyrån var föreningen också med och startade. Många arbetade som tolkar i kontakter med myndigheter, sjukvård och på tinget.

I dag finns inte allt av detta kvar, men sådan är utvecklingen.

– De yngre generationerna har mer samhörighet med det svenska, konstaterar de.

Finskspråkigt. När Urho Liikanen började på Volvo i Lindesberg var en stor del av arbetsstyrkan finsktalande.
Initiativtagare. Pirkko Pirtikangas var med och startade en finsk förening i Hallsberg innan hon kom till Lindesberg.

Mer läsning

Annons