Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fixar skogen för cyklister

Mountainbikeleder kan bli verklighet i Lindesbergs kommun. Kultur- och fritidsnämnden vill ansöka om stöd från Leader Bergslagen för att göra skogen tillgänglig för cyklister. – Vi kan binda samman våra leder med Noras och kanske utnyttja Bergslagsleden, säger förvaltningschef Johan Tranquist.

Annons

Förslaget om att anlägga mountainbikeleder fick nämnden för en månad sedan. En av dem som är involverad är Katarina Rönnbacka Nybäck, som var projektledare då 18 mil cykelleder anlades vid Digerberget utanför Nora.

Kultur- och fritidsförvaltningens chef, Johan Tranquist, ska titta närmare på förslaget.

– En idé är att binda ihop leder i Lindesbergs kommun med dem i Nora kommun. Vi kan också titta på vilka möjligheter som finns längre norrut. Områden som kan bli aktuella är Hammarbacken och Siggebohyttan. Det finns en chans att låta lederna gå förbi kulturhistoria i området, säger han.

Men först behövs mer information om det ekonomiska ansvaret och det åtagande som vilar på kommunen i form av skötsel.

Kommunens ansvar

– Kommunen ansvarar redan för skötseln av delar av Bergslagsleden och där vet vi av erfarenhet att det inte är några större kostnader. Bara någon tar på sig ansvaret för underhållet kan det här bli av, säger Tranquist.

Norabygdens skidklubb ska få kommunala bidrag på 15 000 kronor årligen under en femårsperiod för drift och underhåll av lederna i Nora.

Om förslaget går igenom kan en ansökan om stöd till projektering från Leader Bergslagen skickas in innan årsskiftet.

Cykellederna kan utnyttjas av allmänheten, turister och idrottsklubbar. Även Lindeskolan har visat intresse för mountainbikeleder i skolverksamheten.

– Det här är ett sätt att få ut ungdomarna i naturen, säger Johan Tranquist.

Mer läsning

Annons