Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler går på bio i Lindesberg

Jägarna 2 var den film som drog mest publik till biografen i Lindesberg under 2011. Totalt har det varit ett bra filmår och antalet besökare ökade med 33 procent, jämfört med året innan.

Annons

77 visningar gjordes på biografen i Lindesberg under 2011. Det är lika många som året innan, men besökarna har blivit fler. Målsättningen var 6 000 besökare och den passerades med drygt 400 personer.

– Det känns verkligen roligt att det har gått så bra. Mycket beror ju på vilka filmer som kommer ut under ett år, säger biografföreståndaren Björn Persson som tycker att det mest positiva är att det i snitt har varit 83 personer på varje visning.

Sverigepremiär

Biografen i Lindesberg har under året visat ett antal Sverigepremiärer. Under julhelgen var det premiär för både The Stig-Helmer Story och Alvin och gänget 3. Totalt drog dessa filmer 799 besökare.

– Julhelgen har varit kanon, konstaterar Björn Persson.

Den film som drog mest publik under året var Jägarna 2 som totalt sågs av 689 personer i Lindesberg under fyra visningar.

Men det finns också filmer som gått riktigt dåligt. Tower Heist sågs av totalt tio personer under två visningar.

– Då var det lugnt i kiosken, säger Björn Persson och skrattar.

Digitalisering

Biografen i Lindesberg står nu inför en digitalisering. Alla beslut är tagna och upphandlingen avslutades 27 december. Nu ska anbuden gås igenom och den nya tekniken kommer troligen att vara på plats någon gång i februari.

Med digitaliseringen öppnas flera möjligheter. Bland annat att få fler premiärer och fler visningar.

– Vi kommer också att kunna köra en film som gått bra i repris ett par veckor senare, säger Björn Persson.

Målsättningen är att fördubbla antalet besökare. Förmodlingen blir det filmvisning fyra dagar i veckan, fredag, söndag, måndag och onsdag, under vinterhalvåret. Ett nytt hyresavtal har skrivits så kommunen disponerar nu biografen alla dagar i veckan.

Den digitala utrustningen är också lättare att sköta och därmed blir det både enklare och billigare att få tag i personal. I dag är det väldigt få som klarar av att vara maskinister.

Trots att digitaliseringen dröjer ett par månader drar filmåret 2012 igång redan på nyårsdagen med Simon och ekarna. Veckan därpå visas New year´s eve och den 13 januari är det Sverigepremiär för Hamilton - i nationens intresse.

Mer läsning

Annons