Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lärare ska få äta lunch med eleverna

Respektive rektor på de olika skolorna får bestämma hur många lärare som får äta lunch tillsammans med eleverna. Det har barn- och utbildningsnämnden bestämt.

Annons
Från och med i höst kommer fler lärare ges möjlighet till så kallade pedagogiska luncher i Lindesbergs skolor.

Förändringen gäller från och med höstterminens start.

För några år sedan begränsades möjligheten starkt för lärare att äta lunch tillsammans med elever. Det var inte populärt och ifrågasatt. Anledningen var att spara pengar. Det målet missades och det blev rörigare i matsalarna. Förväntningarna att pedagoger skulle betala för sin mat och ändå äta i matsalarna infriades inte.

Nu sker en återgång mot den gamla modellen för så kallade pedagogiska luncher. Till jul ska det utvärderas hur förändringen fungerar.

– De negativa effekterna blev fler än de positiva, sammanfattar barn- och utbildningsnämndens nuvarande ordförande Linda Svahn (S).

Verksamhetschef för grundskolan Peter Lundell har sammanfattat effekterna av den tidigare förändringen och gjort förslag som politikerna antagit.

– Ett minskat antal pedagoger som ätit tillsammans med eleverna har främst haft negativa effekter. Matsituationen har blivit mycket rörigare och ljudligare. Måltiden är ett bra tillfälle för personal att skapa goda relationer med eleverna och vice versa, sammanfattar Peter Lundell.

Det har även noterats att eleverna ätit mindre när lärarna blivit färre, mer mat har kastats och att  möjligheterna begränsats att lära eleverna hur man bör uppföra sig vid ett matbord.

Av få positiva effekter anser personal att det varit lättare att ta ut sina raster och få kollegialt utbyte på lunchrasten. Matsalspersonal har i huvudsak inte haft några negativa synpunkter på färre lärare på skolluncherna.

Mer läsning

Annons