Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler Ljusnarsbergeleversöker sig till Lindeskolan

Andelen niondeklassare från Nora och Ljusnarsberg som kommit in på Lindeskolan har ökat sedan samma tid i fjol. Det står klart efter att intagningen i det närmaste är klar.

Annons

– Jag tycker det är jätteroligt att fler från de båda grannkommunerna sökt sig till Lindeskolan, säger Britt Norbäck Sivert, studie- och yrkesvägledare.

Stor ökning

När det gäller Nora handlar det om en ökning med några procent medan det i Ljusnarsberg handlar om en stor ökning, från 29 till 66 procent.

Situationen är värre i Lindesbergs kommun. Många elever har valt någon gymnasieskola i Örebro inför hösten. I Frövi har exempelvis bara 36 procent sökt sig till Lindeskolan.

– Där spelar säkert kommunikationerna in, menar Torkel Freed, rektor vid idrottscollege. Sedan lockar Örebro också med sin puls och de program som vi inte har på Lindeskolan.

262 behöriga

Sammanlagt har 262 behöriga kommit in på Lindeskolan inför hösten. Av dessa kommer 15 utifrån. De här eleverna har kommit in på idrottslinjer, i första hand judogymnasiet.

– Hur många obehöriga sökande som kommer in kan jag inte säga än, säger Britt Norbäck Sivert. Jag tror det kan bli ganska många i år och de flesta kommer från Lindesbergs kommun. De flesta obehöriga elever från Nora och Ljusnarsberg kan läsa det individuella programmet på hemmaplan.

Elevbrist på flera program

Den enda utbildning i Lindesberg där det finns reserver är byggprogrammet. Flera av programmen har dåligt med elever. Handelsprogrammet slås ihop med restaurang- och livsmedelsprogrammet. Estet och bild kör ihop med musiken.

– Andra utbildningar där vi har dåligt med elever är barn och fritid och fordon, säger studie- och yrkesvägledaren. På barn och fritid har 16 kommit in, men vi har 30 platser. Till fordon har många sökt, men en del av dessa är obehöriga. Därför är sju av 30 platser lediga.

Först när studierna drar igång i augusti vet skolledningen hur många nya elever Lindeskolan har läsåret 2011-2012.

Mer läsning

Annons