Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler niondeklassare söker till Lindeskolan

Andelen niondeklassare som söker till Lindeskolan i första hand ökar för andra året i rad. Men Frövieleverna väljer i stor utsträckning Örebro före Lindesberg.

Annons

54 procent av niondeklassarna i Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora har en gymnasieutbildning på Lindeskolan som sitt förstahandsval. Förra året var siffran 52 procent och också det var ett ökning jämfört med året innan.

– Det är mycket glädjande siffror som vi är jättenöjda med. Vi har jobbat mycket med marknadsföring och vi hoppas att det är det som ger utslag, säger gymnasiechefen Leif Lindström.

Något som inte är lika glädjande är det stora tappet av Frövielever. Förra året var det 45 procent av eleverna därifrån som i första hand sökte sig till Lindeskolan. I år är den siffran nere i 26 procent.

– Frövi är vår svaga punkt. Där har vi svårt att hålla stången konkurrensen från Örebro, konstaterar Leif Lindström.

Täta förbindelser

För Frövieleverna är det inte mycket längre att pendla till Örebro än till Lindesberg. Dessutom är det tätare förbindelser till Örebro.

– Vi måste undersöka hur vi kan jobba mer och bättre mot Frövieleverna, säger gymnasiechefen.

Från Storåskolan ökar antalet sökande från 63 till 82 procent. Även från Ljusnarsberg, Nora och Stadsskogsskolan i Lindesberg är det något fler än tidigare som vill till Lindeskolan.

I flera år har bygg varit det program på Lindeskolan som har haft flest sökanden, men den trenden är nu bruten. Bara 24 elever har sökt bygg i första hand vilket är 20 färre än förra året. Flest sökande har nu fordon. Estet med musikinriktning och restaurang är andra program som också minskar medan barn- och fritid samt vård- och omsorg är två program som har fått fler sökanden.

Kommer att minska

Trots att andelen sökande ökar kommer ändå antalet elever på Lindeskolan att minska till hösten, då elevkullen som slutar trean är större än den som ska börja ettan.

Läs mer i dagens NA: Därför föredrar de Örebro

Mer läsning

Annons