Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler på landsbygden får tillgång till buss

Det blir en radikal förändring av busstrafiken i Lindesbergs kommun samt till Kopparberg efter tidtabellsskiftet 21 augusti. Som NA tidigare berättat blir en del skolskjutsar vanliga busslinjer och gamla linje 303 mellan Kopparberg och Örebro delas på mitten med byten i Lindesberg.

Annons
Ändrade busslinjer. Kollektivtrafiken i Lindesbergs kommun förändras från och med i höst. Efter tidtabellbytet kommer exempelvis denna buss att gå ända till Arboga.

Grundtanken är att det ska vara två linjer som möts i Lindesberg och där trafikanterna antingen får byta buss för att ta sig vidare eller byta mellan tåg och buss. Syftet är att locka över fler trafikanter till tåg.

– Men det kan bli en del genomgående bussar. Det beror på hur vi mest effektivt kan utnyttja fordonen, säger trafikplanerarare Lina Ramberg på Länstrafiken i Örebro.

Vilka bussar det då handlar om kommer inte att synas i tidtabellerna.

Skolskjutsar blir busslinjer

Mellan Örebro och Lindesberg blir det även fortsättningsvis linje 303. Det mesta av den trafiken kommer att köras av Nobina. Norr om Lindesberg mot Kopparberg kommer nuvarande linje 308 att få fler turer. Linjen körs av Söne buss.

Samma bolag har också fått ta hand om de nya busslinjerna 309, 315, 316, 317 och 318, som tidigare varit rena skolskjutsar. I och med omändringen kan alla åka med.

Linje 309 kommer att utgå från Öskevik och gå på västra sidan om Usken innan den via Mårdshyttan tar sig till Storå. De fyra andra linjerna trafikerar landsbygden runt Frövi och Fellingsbro och har sina ändstationer på dessa orter.

351:an till Arboga

På linje 351 kommer i fortsättningen alla turer att gå till och från Arboga samt ha anslutning till Stockholmståg.

Buss 354 från Ramsberg får en ny linjedragning mellan Storå och Lindesberg. Den ska då köras via Gusselby.

Det olika pendlarkorten kommer att slås samman till ett som gäller samtliga trafikslag, alltså även tågtrafiken, vars tätare turer beräknas komma i gång i trettonhelgen.

Hushåll får information

Information om förändringen kommer dels att presenteras i en folder till alla hushåll efter stråken och på Länstrafikens hemsida någon vecka innan tidtabellbytet.

För Söne buss innebär nyordningen att bolaget kommer att ha tre depåer. Förutom i Kopparberg och Lindesberg blir det en bussdepå i Frövi.

– Volymen på vår del av trafiken blir i stort sett densamma som före omläggningen, säger Per Nordin, platschef i Lindesberg, som tycker det är bra att fler på landsbygden nu kan åka buss.

Satsningen på tåg tycker han dock har kommit för snabbt.

– De borde ha rustat upp banan först. Det är risk för stopp vintertid och då blir det problem.

Mer läsning

Annons