Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ska hitta väg ut till arbetslivet

Genom att satsa ett par miljoner kronor extra förväntar sig kommunen att spara betydligt mer. I tisdags beslutade kommunstyrelsen att bilda en ny arbetsmarknadsenhet.

Annons

Vuxenutbildningsnämnden byter i augusti namn till arbetsmarknadsnämnden.

Samtidigt går det gamla förvaltningsnamnet i graven och verksamheten får namnet arbetsmarkknadsförvaltningen Masugnen. Några få nya tjänster kommer att tillsättas på förvaltningen.

Bara ett annat namn?En hastig blick på alla papper och möda bakom beslutet kan leda till slutsatsen att det är samma verksamhet som tidigare, men med annat namn.

– Förändringarna gör det tydligt att Masugnen både har ansvar för utbildning och arbetsmarknadsfrågor. Då är det är inte bara skollagen vi ska gå efter, säger förvaltningschef Henrik Arenvang.

Upprinnelsen till det hela är kommunens höga kostnader för försörjningsstöd.

Den nya arbetsmarknadsförvaltningen har som mål att redan nästa år minska utbetalningen av försörjningsstöd från socialförvaltningen med två miljoner kronor.

LedstjärnaDen nya arbetsmarknadsenhetens ledstjärna blir att för varje individ hitta den lämpligaste vägen ut i arbetslivet.

– Politiskt är det en markering att vi inte bara ska ha ansvar för utbildning utan även för social integration, säger Henrik Arenvang.

Han föreslog att den nya organisationen skulle träda i kraft vid nästa årsskifte.

Kommunstyrelsen beslutade att det ska ske redan från och med den första augusti i år.

Rekrytering av personal ska inledas omgående. Det handlar bland annat inledningsvis om två arbetsmarknadshandläggare.

Enig kommunstyrelseDet var en enig kommunstyrelse som tog beslutet.

Den nya nämnden kommer att bestå av lika många ledamöter som den gamla.

– Eftersom vi inte lägger ned en nämnd innebär det att vi inte byter ledamöter, säger valnämndens ordförande Arnold Bengtsson (S).

Mer läsning

Annons