Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera falsklarm under julhelgen

Nerikes brandkår har fått åka på flera onödiga utryckningar under julhelgen. Vid både stadshotellet och Kristinaskolan har man snabbt kunna blåsa faran över.

Annons

Först var det juldagens traditionella hemvändarfest på stadshotellet som fick ett tillfälligt avbräck. En styrka från Nerikes brandkår fick rycka ut till hotellet sedan någon tryckt på larmknappen.

– Någon tog fel på lysknappen eller tyckte att det var roligt att trycka på larmet, säger Christer Sundqvist, inre befäl på Nerikes brandkår.

Larmet kom in till räddningstjänsten vid 22.25 på juldagskvällen.

– Vi var väldigt snabbt på platsen där det larmade och kunde tillsammans med ordningsvakterna konstatera att det inte var någon eld eller rök, säger Mattias Eriksson, hotellchef på stadshotellet.

Brandkåren var snart på plats och gjorde samma bedömning.

Samtidigt som räddningstjänsten fick larmet ljöd ett utrymningslarm i lokalerna.

– Eftersom vi kunde konstatera det så snabbt valde vi att inte utrymma för att undvika att skapa panik, säger Mattias Eriksson.

Under annandagen var det istället Kristinaskolan som påkallade brandkårens uppmärksamhet. Två gånger fick räddningstjänsten bege sig dit under dagen.

– Det rör sig om ett tekniskt fel på en detektor. Men eftersom det är helg har det varit svårt att få tag i någon som kan fixa det, säger Christer Sundqvist, inre befäl på Nerikes brandkår.

– En gång går väl an men blir det flera gånger får kommunen hitta någon som kan koppla bort larmet och ta ansvar under tiden det är bortkopplat, säger Christer Sundqvist.

Ett automatlarm som gör sitt jobb och larmar för rök även där det senare visar sig vara utan eld innebär ingen extra kostnad för i det här fallet kommunen.

– Men handlar det om brist på underhåll så kostar det, säger Christer Sundqvist. Det är en kostnad på mellan 4000 - 5000 kronor per gång så det borde ligga i kommunens intresse att fixa det.

Mer läsning

Annons