Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera frågetecken kring busslinjer

Måndagens uppföljande träff om skolskjutsarna i norra kommundelen lockade ett tiotal föräldrar som tycker att det fortfarande finns brister. Men visst hopp om förbättringar gavs.

Annons
Hoppas på bättring. – Klart de inte kan lova något konkret här och nu, men det låter väl bra att de kikar vidare. Och blir det inte bra så får vi väl ha ett protestmöte till, sammanfattade entreprenören Håkan Einarsson.

En del har redan gjorts. Hagabackens sexåringar får åka taxi i stället för med linjetrafiken till skolan. Dessutom leds alla bussar in framför Storåskolan så att barnen slipper gå av längs vägen.

– Hade ni pratat med oss innan ni ändrade så hade vi kunnat säga direkt vad som skulle funka och inte, påpekade Stråssaföräldern Hanna Persson som är en av alla som har synpunkter på att skolskjutas och linjetrafik nu ”bakats samman”.

Det höll både länstrafikens områdeschef Thony Lundberg, linjeplanerare Lina Ramberg samt kommunens representanter nämndordförande Arnold Bengtsson och förvaltningschef Kaj Söder med om. Kommunikationen med berörda har inte fungerat bra.

Inga skyltar trots löfte

Säkerheten var något som föräldrarna återkom till gång på gång.

– Vi har blivit lovade skolskjutsskyltning vid Hällaboda, men den har inte kommit upp än, sa Marika Gerlström som oroas över den skymda hållplatsen.

Även gränsdragningen för rätten till skolskjuts togs upp. För boende på Hagabacken innebär fyrakilometersregeln att vissa har lite för kort väg till skolan och därför inte har rätt till buss-kort.

– Hur tänker ni? Hur ska de kunna ta sig säkert till skolan vintertid? undrade Ulrika Nyberg som påpekade att hon hellre håller barnen hemma än låter dem gå ”Vita stigen” i mörkret.

Samtidigt finns det elever som fått busskort som inte behöver dem. Här har det tänkts alldeles galet, det var föräldrarna överens om.

Svårare att pendla

Länstrafiken och kommunen lovade att kika på möjligheten till vinterskolskjuts och allmänt se över området utifrån synpunkterna. I början av december trodde de att det skulle kunna finnas underlag till beslut.

Det framfördes även synpunkter på att bussomläggningen i stort också inneburit försämringar. Bland annat försvårar det pendling vilket skolpersonal fått erfara.

– Visst finns det de som fått försämringar, det ska vi inte sticka under stol med, svarade Lundberg.

– Men varken skolskjutsar eller linjetrafik är något konstant, det är ett ständigt pågående arbete, inflikade Ramberg.

Mer läsning

Annons