Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få sökandetill sommarjobben

 Brist på sommarjobbare i Fellingsbro ställer till problem för Fellingsbrobadet, som öppnar i dag. Fellingsbro GoIF, som driver anläggningen på entreprenad, hade behov av 21 ungdomar, men får nöja sig med knappt hälften.

Annons

– Förr om åren har vi haft 18 sommarjobbare som kommunen betalat, säger Conny Carlsson i FGoIF. I år får vi elva eftersom inte tillräckligt många ungdomar sökt sommarjobb genom kommunen.

Situationen har skapat mycket huvudbry för entreprenören den senaste tiden. För att kunna driva badet i sommar krävs mer ideella krafter än tidigare.

– Det är det som gäller, säger Conny Carlsson. Skulle vi tvingas anställa personal för att driva verksamheten är det ingen mening. Då får vi knappast något överskott.

Anette Axelsson, arbetskonsulent vid lärcentret Masugnen i Lindesberg, ansvarar för tillsättning av sommarjobben i år. Hon berättar att 204 sommarjobb om vardera tre veckor är tillsatta.

– I Fellingsbro fanns ett behov av 41 platser, säger arbetskonsulenten. Men vi hade bara 16 sökande, varav en som skulle jobba vid badet har tackat nej i sista stund. Därmed får badet bara tio sommarjobbare. Även äldreboendet Ekgården i Fellingsbro drabbas av bristen på sommarjobbare. Det kunde ta emot 12 men får nöja sig med tre.

Även i Guldsmedshyttan, Storå och Ramsberg är det brist på sommarjobbare. Av de 42 platserna har 22 kunnat tillsättas.

– En del återbud gör att vi erbjudit ett par ungdomar från reservlistan jobb. Fler törs vi inte erbjuda, då vi överskridit budgeten på 200 sommarjobbare.

Lindesbergs kommun har budgeterat drygt en miljon kronor till sommarjobb.

Mer läsning

Annons