Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För lite tid för många invandrarfrågor

Hela tisdagseftermiddagen i Lindesberg handlade om invandring och integration. Fullmäktiges 45 ledamöter samt ersättare hade kallats till en kunskapsdag. – Alla frågor hann inte att ställas. Det måste vi följa upp, säger oppositionsråd Jonas Kleber (C).

Annons

Huvudupplägget för dagen var tvärpolitiskt sammansatta grupper som gemensamt fick välja några frågor att ställa. De svarade sedan en panel på bestående av representanter från Migrationsverket, försäkringskassan, arbetsförmedlingen samt länsstyrelsen.

– Jag har svårt att skilja på begreppen och vad som skiljer mellan vad som gäller för flyktingar, asylsökande och invandrare. Jag blev klokare, men kommer likväl att ha svårigheter framöver. Det som blev ytterligare klart för mig under dagen var att det är ett glapp mellan etableringsreformens två år med statliga pengar och kommunens efterföljande ansvar, säger Kleber.

I praktiken tar det längre tid än två år från ankomst till att en individ är i full fart.

– Det saknas en övergripande funktion idag  och ett statligt bollplank, säger Kleber.

Det är bra att göra djupdykningar i olika ämnen, sammanfattar han.

Den uppfattningen har även Arnold Bengtsson (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande samt fullmäktigeledamot..

- Fullmäktige är kommunens högsta beslutande organ med ansvar för alla områden. Det glöms ofta bort. Därför behövs kunskaper där, säger Bengtsson.

Samtliga ger ett gott betyg till upplägget för dagen. En extern moderator höll i ordningen.

- Det handlade om kunskap. Debatt får vi ha i andra sammanghang, säger Arnold Bengtsson. 

Irja Gustavsson (S), socialnämndens ordförande säger lite kaxigt att dagen gav bra diskussioner, men inte någon helt ny kunskap för hennes del.

– I mitt uppdrag tvingas jag ta reda på mycket hela tiden. Det dagen gav var att jag fick bekräftelse på mycket jag trodde mig veta. Att ta reda på fakta själv är ett ansvar för alla förtroendevalda och som fler skulle ta lite bättre, säger Irja Gustavsson.

Mer läsning

Annons